O nouă propunere legislativă, avansată deja în Camera Deputaților, vizează creșterea pensiilor pentru pensionarii care au lucrat în condiții speciale sau în grupe de muncă. La 1 septembrie, o recalculare a adus majorări pentru 82% dintre pensionari, însă un număr semnificativ, de aproximativ 800.000 de pensionari, nu a beneficiat de nicio creștere. Aceștia, mulți dintre care au muncit în condiții de muncă dificile, consideră că formula actuală de recalculare este inechitabilă, potrivit newsweek.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Pensii noiembrie 2024. Când ajung banii la români. Sunt anunțate întârzieri
foto: pensii
Pentru a corecta aceste nedreptăți, parlamentarii propun o modificare prin care să se ofere punctaj suplimentar pentru cei care au lucrat în grupe de muncă speciale (grupa I și II) sau în condiții periculoase. În plus, cei care au avut stagii de muncă mai reduse în astfel de condiții ar urma să beneficieze de un punctaj ajustat. De exemplu, inițiativa prevede o recalculare specifică pentru cei care au lucrat în zone de expunere la radiații, cu ajustări proporționale în funcție de timpul lucrat în fiecare zonă de risc.
„În cazul beneficiarilor care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupele I și II de muncă, respectiv în condiții speciale sau deosebite de muncă, precum și ai beneficiarilor pensiilor de invaliditate, conform legilor aflate în vigoare la momentul pensionării, valoarea punctului de referință reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a prezentei legi și nivelul stagiului de cotizsare cu reducerea vârstei standard de pensionare, după caz, prevăzute de legea în vigoare la data pensionării”, spune inițiativa.
Inițiativa a primit deja aviz favorabil în Senat și este în prezent analizată de Camera Deputaților, for decizional. În drumul său legislativ, proiectul a primit sprijin din partea Comisiei pentru egalitatea de șanse și a Comisiei pentru culte și drepturile omului. În total, trebuie să fie avizată de 8 până la 10 comisii pentru a putea fi adoptată definitiv.
„Totodată, se urmăreşte includerea persoanelor prevăzute la art. 28 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 360/2023 în categoria celor care beneficiază de un punct suplimentar pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiţiile respective, stabilirea unui mod de calcul diferit al valorii punctului de referinţă prevăzute la art. 83 alin. (1) din Legea nr. 360/2023, în cazul beneficiarilor care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi/sau a Il-a de muncă, respectiv în condiţii speciale şi/sau deosebite de muncă, precum şi al beneficiarilor de pensie pentru invaliditate, conform legilor aflate în vigoare la momentul pensionării, ca, în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în locurile de muncă încadrate în condiţiile speciale prevăzute la art. 28 alin. (1) lit. b), mai mici de 15 ani în zona I de expunere la radiaţii şi mai mici de 17 ani în zona II de expunere la radiaţii, aceste stagii să poată fi cumulate proporţional perioadei realizate în fiecare zonă de expunere la radiaţii (în loc ca acestea să se cumuleze
considerându-se stagii de cotizare în zona II de expunere la radiaţii)”, se arată în document.
Această lege, dacă va fi aprobată, ar putea aduce o majorare consistentă pentru pensionarii care au muncit în condiții grele.
Te-ar mai putea interesa și: Fondurile de pensii private explodează. Activele ajung la aproape 150 miliarde lei!