Măsuri sociale pentru românii din categoriile vulnerabile 2023. Aceste forme de ajutor au drept scop reducerea sărăciei extreme.
„Pentru consolidarea coeziunii sociale și reducerea sărăciei extreme, continuăm și în 2023 să acordăm diverse forme de ajutor din fonduri europene, cum sunt distribuirea de alimente de bază și vouchere pentru mese calde, vouchere pentru materiale școlare pentru copii, trusouri pentru nou-născuți și sprijin pentru compensarea facturilor la utilități. Bugetul total pentru acest pachet de măsuri se ridică la aproximativ 1,8 miliarde de euro, iar vestea bună este că nu avem de gând să ne oprim aici.
În această perioadă lucrăm la mecanismele pentru noi soluții pentru categoriile vulnerabile, pentru a ne asigura că fiecare român, indiferent de situația cu care se confruntă, beneficiază de ajutor pentru toate nevoile imediate pe care le are. În funcție de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, vor fi gospodării care vor primi 1.400 de lei pentru utilități, pachetul cu produse alimentare și cele șase tranșe de 250 de lei pentru mese calde, dar și 500 de lei pentru haine și rechizitele celor mici”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Pe parcursul anului 2023, românii care fac parte din categoriile defavorizate vor beneficia de următoarele forme de ajutor:
Aproximativ 4 milioane de români beneficiază de ajutor pentru plata facturilor la energie. Voucherele de energie sunt acordate pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel: 700 lei se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023; 700 lei se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.
Beneficiarii acestor vouchere sunt următoarele categorii de români:
Pentru acordarea ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 800 de milioane de euro.
Măsuri sociale pentru românii din categoriile vulnerabile 2023. Aproximativ 2,5 milioane de români vulnerabili beneficiază de voucherele pentru alimente în valoare de 1.500 de lei în cadrul programului „Sprijin pentru România”. Banii sunt viraţi pe card în şase tranşe a câte 250 de lei fiecare, o dată la două luni. Bugetul total alocat este de aproximativ 765 de milioane de euro, iar prima tranșă urmează să intre pe carduri până la finalul lunii februarie.
Românii care beneficiază de acest tip de ajutor fac parte din următoarele categorii:
Programul este finanţat din fonduri europene (Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 și Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate) și de la bugetul de stat.
Preşcolarii şi elevii care provin din familii sărace beneficiază, în anul şcolar 2023-2024, de un ajutor în valoare de 500 de lei. Ministrul Marcel Boloș promite, însă, că se vor căuta soluții pentru ca valoarea sprijinului să crească până la 750 de lei. Se aproximează că vor fi circa 400.000 de beneficiari, ca şi anul trecut.
Vor beneficia de acest financiar următoarele categorii de elevi şi preşcolari:
Pentru această măsură de ajutor financiar s-a alocat un buget de 44 de milioane de euro.
Aproximativ 15.000 de mame și copiii nou-născuți din categoriile vulnerabile vor beneficia, în acest an, de un sprijin financiar de 2.000 lei pentru trusouri, în primele 3 luni de la nașterea copiilor. Aceşti bani vor ajunge în posesia beneficiarilor sub forma unor tichete pe suport electronic. Suma totală pentru sprijin este de 6 milioane euro, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.
Citeste si Ajutor din partea Guvernului. Se dau 3.000 de euro. Iată ce trebuie să faci
Cei 2.000 de lei li se cuvin următoarelor categorii de mame:
1.188.852 de persoane vor beneficia de pachete alimentare care conţin 12 alimente de bază, care provin de la producători din România, în cadrul proiectului „Acordarea de pachete cu ajutoare alimentare”. În primăvara acestui an, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va începe distribuția celei de‑a VI‑a tranșe de pachete cu alimente. Dacă aceste alimente ar trebui cumpărate de la raft astăzi, ar trebui să plătească 260 de lei.
Pachetele conțin 1următoarele produse:
Programul „Acordarea de pachete cu ajutoare alimentare” este finanțat prin POAD şi beneficiază de un buget total de aproximativ 235 milioane euro.