Vouchere 2025. Începutul anului a fost marcat de Ordonanța „trenuleț”, care a determinat înghețarea pensiilor și salariilor, scumpiri și tăierea sporurilor și facilităților fiscale din mai multe domenii. Bugetarii au fost și ei afectați de aceste măsuri, deoarece exista problema voucherelor de vacanță.
După mai multe discuții cu sindicatele și patronatele din domeniu, s-a ajuns la o soluție de compromis care nu mulțumește deloc actorii din industria turismului. Este vorba despre acordarea voucherelor de vacanță, dublată de îndeplinirea anumitor reguli.
Angajații vor trebui să aibă salarii de bază nete de până la 8.000 de lei pentru a beneficia de vouchere de 1.600 de lei, cu mențiunea că numai 800 de lei vor fi acoperiți de stat, pe când restul de 800 vor trebui să fie achitați de beneficiar.
Citește și : Taxe și impozite 2025. Cine sunt românii care beneficiază de scutire la plata impozitelor
„Datorită şi intervenţiei patronatului s-a decis că voucherele de vacanţă rămân în vigoare, cu condiţia ca din 1.600 lei să existe o contribuţie din salariul propriu, a salariatului, pentru a obţine voucherul de 1.600, adică jumătate, 800 de lei.
Este opţională obţinerea voucherului de vacanţă. Dacă dai 800 lei vei beneficia de voucher, nu dai 800 de lei, nu beneficiezi de acest lucru. Vrei voucherul de 1.600 de lei, trebuie să contribui cu 800 de lei”, a fost declarația lui Bogdan Hossu, unul dintre reprezentanții sindicatelor, după întâlnirea dintre sindicate, patronate și premierul Marcel Ciolacu.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) transmite că noile măsuri pentru voucherele de vacanță afectează dramatic veniturile din turism, viețile românilor, care nu își vor mai permite să meargă în vacanță, dar și pierderea încrederii investitorilor privați, care vor fi nevoiți să își închidă afacerile.
„1. Scăderea cu 30-40% a veniturilor din turism, un sector vital pentru economia românească.
2. Dispariţia şanselor pentru mii de români – în special cei cu venituri modeste – de a avea acces la vacanţe, tratamente de recuperare sau odihnă. Aproape 16% dintre angajaţii din sectorul public au beneficiat pentru prima dată în viaţa lor de o vacanţă datorită acestor vouchere.
Citește și : Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
3. Pierderea încrederii investitorilor privaţi, care vor fi forţaţi să îşi reducă activitatea sau să îşi închidă afacerile, contribuind astfel la creşterea şomajului. 4. Impactul negativ asupra altor industrii conexe – transport, alimentaţie publică, cultură şi agrement – care depind de turism pentru a supravieţui”, au transmis cei de la ANAT.