Noile vouchere valabile cinci ani ar urma să fie emise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) micilor crescători care sunt obligați să renunțe la a mai crește porci în gospodărie din cuza focarelor de pestă porcină africană. Deocamdată, însă, este vorba doar despre o inițiativă legislativă depusă în Parlament de Florian-Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, potrivit Agrointel.
Vouchere de 1.000 de lei pentru porcul de Crăciun. Cine va beneficia de tichete
Parlamentarul a explicat că inițiativa va veni în sprijinul Legii Porcului, în sensul că micii crescători înscriși în Registrul Agricol, care vor să renunțe la creșterea porcilor din cauza restricțiilor impuse de pesta porcină și care se află în apropierea unor ferme comerciale de creștere a porcilor (pe o rază de 10 km), au dreptul la vouchere de 1.000 de lei, emise de ANSVSA, pe o perioadă de cinci ani.
„Am discuții cu colegii pentru a face un proiect de lege separat ca să vină cumva sprijin la Legea Porcului. Vreau să facem în felul următor: în raza de 10 km unde avem ferme comerciale și unde avem crescători înscriși în registrul agricol cu porci și care vor să abandoneze creșterea porcilor, timp de 5 ani de zile să primească vouchere de la ANSVSA în valoare de 200 de euro pe care să îl tranzacționeze de Crăciun la ferma comercială și să își păstreze tradiția, să primească acel porc”, a declarat Emil Dumitru, potrivit romaniatv.net
Citeste si Românii vor putea vinde porci de Crăciun. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: „Va fi modificat acest ordin”
Ce prevede Legea porcului
Legea 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine în România, supranumită Legea porcului, prevedea ca oamenii să-și crească porci în gospodărie pentru îngrăşare şi consum familial, însă nu și să-i comercializeze.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că a luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice.
„Am convocat conducerea ANSVSA, pe domnul preşedinte, structura din cadrul Ministerului Agriculturii şi am luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice”, a spus ministrul Florin Barbu, potrivit news.ro
El a precizat, însă, că persoanele fizice care comercializează porci au datoria de a solicita un aviz de la medicul veterinar. Acesta va fi eliberat în mod gratuit.
„Sigur, orice mişcare de porc, orice valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverinţe. Mai mult decât atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de medicii concesionari, este gratuit acest serviciu”, a mai spus ministrul, precizând că inclusiv „medicamentaţia şi prestările de servicii sunt gratuite pentru persoanele fizice”.
De asemenea, crescătorii de porci sunt obligați să declare animalele la Primărie, în Registrul Agricol. Astfel, în mediul rural, oamenii vor putea crește în gospodării porci exclusiv pentru îngrășare și sacrificare pentru consum familial.
Citeste si ANSVSA impune reguli majore pentru crescătorii de porci. Măsurile se impun chiar înainte de Crăciun
Potrivit normelor, mișcarea porcinelor dintr-o exploatație comercială sau non-comercială se va face astfel:
a) în exploataţia noncomercială de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia;
b) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar se poate efectua având ca destinaţie:
- exploatații noncomerciale;
- exploataţiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar;
- exploataţiile comerciale autorizate sanitar-veterinar;
- abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național;
c) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform înregistrată sanitarveterinar se poate efectua având ca destinaţie:
- exploatații noncomerciale;
- exploataţie comercială înregistrată sanitar-veterinar;
- abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44, alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național, se arată în documentul ANSVSA.