Vouchere de vacanţă 2023. Creșterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2023 la 3.000 de lei va avea ca efect, printre altele, și majorarea valorii voucherelor de vacanță. Valoarea tichetelor va fi, însă, impozitată cu 10%.
Valoarea tichetelor de vacanță se va raporta la perioada lucrată, situaţia fiind similară pentru toţi bugetarii dacă se va majora salariul minim de la 1 ianuarie 2023.
Nu doar bugetarii vor beneficia de aceste tichete, ci şi angajații din sectorul privat. Aceştia vor putea primi vouchere din bugetele firmelor la care lucrează, în timp ce voucherele pentru angajații la stat vor fi suportate din bugetul public.
De asemenea, angajatorii sunt scutiţi de la plata contribuţiilor sociale datorate de angajat.
„Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă.
Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a declarat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.
Cu voucherele de vacanţă, salariaţii îşi pot achiziţiona servicii de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adăugate şi alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear. Legislaţia în vigoare privind acordarea acestora este: OUG nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
Voucherele pot fi emise doar de către entităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice. În perioada 2022-2026, acestea vor fi acordate exclusiv pe suport electronic.
Mai mult, în vederea digitalizării, sunt disponibile aplicaţii mobile gratuite pentru utilizatori, cât şi platforme online de comandă pentru angajatori, prin care se asigură accesul rapid la informaţii sau se pot plasa comenzi rapide şi se pot vizualiza statistici, rapoarte, istoric de operaţiuni şi tranzacţii.
Vouchere de vacanţă 2023. În Parlament există un proiect legislativ care stabilește modul prin care pot fi acordate tichete de vacanță angajaților din sectorul privat. Potrivit documentului contravaloarea voucherelor acordate ar urma să fie scăzută din totalul impozitului datorat.
Iniţiatorii propunerii legislative sunt un grup de parlamentari de la PSD, care sunt de părere că această măsură ar sprijini în mod semnificativ turismul românesc.
„Angajatorii din domeniul privat pot acorda și în acest moment vouchere de vacanță propriilor salariați. Însa prin acordarea unui stimul suplimentar, ei vor fi încurajați să utilizeze acest instrument ca beneficiu extrasalarial.
Într-o perioadă în care turismul se află într-un moment critic, fiind puternic afectat de efectele COVID-19, o astfel de prevedere poate ajuta la relansarea turismului și diminuarea efectelor crizei, deoarece un număr mai mare de salariați vor fi motivați să își petreacă concediul în țară, voucherele de vacanță putând fi utilizate exclusiv pe teritoriul României”, se arată în expunerea de motive.
Proiectul mai propune ca vouchere de vacanță să poată fi folosite şi de rudele de gradul I ale titularului.