Vouchere de vacanţă 2023. PNL i-a solicitat premierului Nicolae Ciucă să adopte un proiect privind acordarea, din 2023, de vouchere de vacanță și pentru angajații din mediul privat. Surse politice susţin că decontarea sumelor aferente ar trebui să se facă de la buget. Statul ar face, însă, un efort financiar uriaş – aproximativ un miliard de euro pentru cei peste 4,2 milioane de angajați în sectorul privat. Asta în timp ce angajații de la stat beneficiază de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei anual.
Angajaţii de la privat au primit tichete şi în acest an, dar decontarea acestora a fost suportată din bugetele companiilor la care sunt angajaţi. Măsura de acordare a acestor vouchere de vacanţă era confirmată de ministrul Turismului:
„Aceste vouchere de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă. Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a precizat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.
Vouchere de vacanţă 2023. Peneliştii cer această modificare a legii, astfel încât să beneficieze și angajații din privat de aceste tichete de vacanță și susțin că PSD a supraimpozitat munca în România. Mai exact, liberalii sunt nemulțumiți de propunerea PSD de a modifica codul fiscal astfel încât să fie impozitate contractele part-time la nivelul salariului minim pe economie.
Vouchere de vacanţă 2023. Premierul nu s-a declarat a fi împotriva propunerii ca voucherele angajaşilor din privat să fie decontate de stat, numai că impactul bugetar ar ajunge la aproximativ un miliard de euro pe anul viitor. Partea proastă la această propunere, din păcate, este deficitul bugetar excesiv al României din aceste zile al anului 2022.
Dar nu există baza calculării finale a deficitului și, implicit, a bugetului viitor. Prin urmare, propunerea liberalilor pentru vouchere de vacanţă susținute de stat în mediul privat ar putea muri în fașă. Şi asta întrucât impactul bugetar ar îngreuna exercțiul financiar cu o cheltuială mult mai mare.
Dacă, anul acesta, voucherele de vacanță pentru salariații de la stat au avut o valoare de 2.550, aceasta va fi mai mare de la 1 ianuarie. De la 2.550 de lei, cât a fost valoarea unui voucher de vacanță în 2022, anul viitor se va ajunge la 3.000 de lei brut, în conformitate cu noul salariu minim pe economie. În plus, la această sumă se va aplica un impozit de 10%.