- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vouchere de vacanţă 2023. Milioane de angajaţi la stat sunt vizaţi! Ministrul Turismului face anunţul: „Obiectivul nostru este încurajarea românilor să-şi (re)descopere ţara”

15 Feb, 10:17 • Stefan Simion
Vouchere de vacanţă 2023. România a rămas, şi în 2022, o destinaţie turistică atractivă atât pentru conaţionali, cât şi pentru străini. Peste 11.000.000 de turişti au fost înregistraţi, în anul precedent, în unităţile de cazare din România. În lumina acestei constatări, autorităţile au decis reintroducerea voucherelor de vacanţă.
Vouchere de vacanţă 2023. Milioane de angajaţi la stat sunt vizaţi! Ministrul Turismului face anunţul: Obiectivul nostru este încurajarea românilor să-şi (re)descopere ţara

Vouchere de vacanţă 2023. Ministrul Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a anunţat că anul 2022 a confirmat că România este ”o destinaţie turistică rezilientă”.

Vouchere de vacanţă 2023. Creşteri semnificative ale sosirilor la unităţile de cazare în 2022 comparativ cu 2021

Unităţile de cazare din România au înregistrat, în 2022, 11.299.100 sosiri, în creştere cu 21,8% faţă de anul 2021. De asemenea, la punctele de trecere a frontierei au fost înregistrate 17.265.300 de plecări ale românilor peste graniţă, şi acestea cu 48,3% mai multe faţă de anul 2021. Doar în decembrie 2022, la frontieră au fost înregistrate 1.036.900 de sosiri în România, în creştere cu 89,6% faţă de luna decembrie 2021. 1.205.400 de români au plecat în străinătate în decembrie 2022, în creştere cu 46,5% faţă de luna decembrie 2021, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cred cu tărie că fiecare român poate fi ambasadorul ţării noastre şi fiecare dintre noi îşi poate convinge confraţii că avem cu ce ne mândri. Cel mai bine se vede creșterea în segmentul turiştilor străini, unde, deşi s-a depăşit pragul de 1,5 milioane, prag stabilit la început de an, mai e de recuperat un decalaj de 40% faţă de 2019. Schema lansată de la 1 ianuarie este disponibilă tot anul, timp de 5 ani și sunt speranțe să rezolve parţial această necesitate.

Anul 2022 confirmă că România este o destinaţie turistică rezilientă şi că reintroducerea voucherelor de vacanţă pentru cei din sectorul bugetar a fost cea mai bună decizie. Obiectivul a fost încurajarea românilor să îşi (re)descopere ţara. Cifra cea mai bună este cea care arată că fluxul turiştilor români din unităţile de cazare din decembrie 2022 a fost aproape la acelaşi nivel cu cea din decembrie 2019, chiar dacă nu a fost zăpadă, diferenţa fiind de mai puţin de 1%”, a spus ministrul Turismului, Daniel Cadariu.

Citeste si Vouchere de vacanţă 2023. Fenomenul vânzării tichetelor ia amploare. Ce soluţii are la îndemână angajatul ca să nu piardă voucherele nefolosite

Vouchere de vacanţă 2023. Cum pot fi folosite tichetele

Valoarea totală a tichetelor de vacanţă este de 1.450 de lei. Filele au valori de 50 sau de 100 de lei.

Angajatorii care oferă vouchere de vacanţă salariaţilor au o serie de beneficii, printre care deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal şi scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.

După ce primeşte tichetele de vacanţă, angajatul poate alege unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță. Aceasta trebuie să se afle pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit.

Citeste si Top cele mai căutate destinații de vacanță. Ce preferințe au românii pe plan extern, dar și intern

Voucherele de vacanţă nu sunt transmisibile şi nu pot fi vândute. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Amenda pentru vânzarea tichetelor ajunge la 26.600 de lei. Şi unităţile de cazare sau agenţiile de turism care acceptă tichete care nu aparţin titularilor sunt sacţionate, amenda ajungând la 13.300 de lei.

Voucherele pot fi folosite în termen de un an de la data emiterii. Pachetul include obligatoriu cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratament balnear.

Potrivit OUG nr. 8/2009, fiecare voucher de vacanță este valabil dacă are înscrise următoarele menţiuni:

  • emitentul şi datele sale de identificare;
  • valoarea nominală a tichetului de vacantă;
  • angajatorul şi datele sale de identificare;
  • numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze tichetul de vacanţă;
  • spaţiul destinat înscrierii perioadei în care a fost utilizat şi aplicării ştampilei unităţii afiliate; interdicţia unităţii afiliate de a plăti diferenţa în bani dintre valoarea tichetului de vacanţă şi valoarea pachetului de servicii către utilizatorii tichetelor de vacanţă;
  • perioada de valabilitate a utilizării tichetului de vacanţă.

 

 

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult