De la 1 ianuarie 2024, valoarea voucherelor de vacanță a crescut. Însă regulile de acordare au fost modificate.
„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.
Angajații din sectorul bugetar care nu mai beneficiază de vouchere de vacanță sunt cei cu venituri lunare nete ce depășesc suma de 8.000 de lei. Conform unei modificări legislative, aceștia nu vor mai primi vouchere începând din anul 2024.
De asemenea, voucherele de vacanță vor putea fi emise și sub formă exclusiv virtuală, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament. Această schimbare va permite utilizarea lor sub formă de card virtual sau prin intermediul unei aplicații, alături de varianta tradițională, cardul electronic.
Modalitatea de acordare a acestor vouchere va fi stabilită de angajatori în colaborare cu reprezentanții salariaților.
În conformitate cu legislația actuală, voucherele de vacanță pentru perioada 2022-2026 sunt emise doar sub formă electronică. Inițiativa aparține partidului liberal care a identificat o lacună în legislație, referitoare la definirea termenului „suport electronic”. Prin acest proiect, se propune clarificarea că acest termen include atât suportul material (card fizic), cât și cel virtual (card virtual).
Vezi și: Șeful Termoenergetica dă detaliile oficiale legate de interzicerea centralelor de apartament
”Având în vedere evoluția tehnologică, este foarte important să se reglementeze și posibilitatea de a emite cardurile și virtual, fără a emite și plasticul, această decizie operațională având un impact major asupra degrevării de efortul operațional al primirii și distribuirii plasticului.
Reglementarea suportului electronic virtual nu va crea nicio obligație la nivelul angajatorului sau al salariaților săi, aceștia având posibilitatea, nu obligația, de a opta pentru emiterea biletelor de valoare pe suport electronic virtual”, arată inițiatorii.
Proiectul aduce modificări esențiale în primul rând la Legea biletelor de valoare, introducând un nou articol care definește clar termenul „suport electronic”. Astfel, acesta este definit ca fiind orice dispozitiv fizic sau instrument virtual utilizat de către beneficiar pentru operațiuni legate de biletele de valoare.
În plus, conform altor modificări propuse la această lege, angajatorii, împreună cu organizațiile sindicale sau reprezentanții salariaților, vor stabili de comun acord nu doar categoriile de bilete de valoare acordate angajaților, ci și frecvența și valoarea acestora, unitatea emitentă și modalitatea de acordare, fie prin dispozitiv fizic, fie prin instrument virtual. Dacă angajatorul optează pentru emiterea exclusiv prin instrument virtual, acesta poate solicita oricând emiterea unui dispozitiv fizic corespunzător, conform contractului încheiat cu unitatea emitentă.
De asemenea, proiectul propune modificări și la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță. Astfel, termenul „voucher de vacanță” va include atât varianta pe suport hârtie, cât și pe suport electronic, iar „suport electronic” va fi definit ca orice dispozitiv fizic sau instrument virtual utilizat pentru operațiuni de plată de către beneficiar.
Ai putea citi: Meteo 11 martie – 8 aprilie. ANM anunță lapoviță, ninsori și temperaturi de până la 1-2 grade