Voucherele de vacanță sunt oferite angajaților care lucrează în instituțiile publice, fiind cele care contribuie, an de an, la impulsionarea turismului intern. În acest context, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a transmis, în nenumărate rânduri, că în cazul în care aceste vouchere ar fi eliminate, turismul românesc ar înregistra o scădere cu 35% – 50% a încasărilor și spunea despre acestea că sunt „cel mai important motor de promovare a destinațiilor turistice din România”. Iată ce se schimbă în privința voucherelor de vacanță pe care le vor primi bugetarii, începând cu 2024.
Voucherele de vacanță vor fi oferite în continuare pentru angajații de la stat, iar măsura va fi menținută (cel puțin deocamdată) până în 2026. Însă, potrivit Legii 296/2023, statul va acorda anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei (în creștere față de 1.450 lei/an cât este în prezent), în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026, personalului ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei. Practic, acordarea voucherelor de vacanță va fi permisă doar celor ale căror salarii nu sunt mai mari de 8.000 de lei/lunar.
Poți citi: S-au oferit premiile la gala Green Woman.12 femei de succes din România au fost premiate
„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.
Amintim că în luna iunie a acestui an, Senatul României a adoptat tacit propunerea prin care și angajații din mediul privat vor beneficia de vouchere de vacanță, similar cu modelul implementat pentru salariații din aparatul de stat.
4,2 milioane de angajați din mediul privat ar urma să beneficieze de voucherele de vacanță, în contextul în care proiectul de lege va trece de Camera Deputaților și va ajunge ulterior pe masa Președintelui Klaus Iohannis către a fi promulgată. Totodată, parlamentarii susțin că acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații din privat ar putea reduce în mod indirect și fiscalitatea muncii.
Inițiatorii proiectului aratau în prima formă a proiectului că efortul bugetar calculat este de aproximativ 6,09 miliarde de lei, dar că 60 – 65% din fondurile alocate se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit.
Ai mai putea citi azi și: Se dau bani pentru români. Cine poate accesa fondurile europene de 70.000 EURO