După greva profesorilor, cea a polițiștilor și greva japoneză inițiată de sindicatele din sănătate, Guvernul a decis să ofere vouchere de vacanță angajaților din sistemul de sănătate, pentru a nu a ajunge într-o situație mai rea. Aceasta a fost una dintre revendicările oamenilor care au fost rezolvate imediat.
Angajații din domeniul sanitar au început greva japoneză pe 7 iunie, dar amenință cu greva generală. Până acum, această categorie nu beneficia de vouchere de vacanță deaorece unele unități sanitare sunt finanțate direct de la bugetul de stat, iar altele au ca asociat unic consiliile județene și primăriile.
În urma negocierilor, s-a decis ca Ministeriul Sănătății să facă o ordonanță de urgență prin care toți angajații de la toate unitățile spitalicești să primească vouchere de vacanță decontate din bugetul de stat.
„Acordarea voucherelor de vacanță la nivelul unităților sanitare publice nu s-a efectuat în mod unitar, fapt care a generat discriminări între salariații diferitelor unități sanitare din sistemul sanitar public.
Astfel, în unele unități sanitare personalul din cadrul UPU, CPU, medicii rezidenți, personalul de cercetare, etc au beneficiat de vouchere, fiind finanțați integral de la bugetul de stat, în timp ce personalul medico-sanitar, TESA, personalul de deservire, etc nu a beneficiat de acest drept, neavând aceeași sursă de finanțare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.
Citește și: Vouchere de vacanţă 2023. Categoria de angajați care primesc vouchere duble ca valoare față de alți bugetari
Conform noiii ordonanțe, plata voucherelor se va face de la bugetul de stat, prin transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Va exista un contract disctinct care va fi încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al unității sanitare.
„Pentru toate celelalte categorii de angajați din sistemul public, autoritățile au găsit resurse financiare. Pentru sistemul public de sănătate, aceste resurse nu se găsesc din 2018! Atât timp cât finanțarea voucherelor de vacanță este lăsată la latitudinea ordonatorului de credite, evident că cele mai multe spitale nu-și permit să mai aloce bani pentru acestea, atâta timp cât își acoperă cu greu cheltuielile pentru funcționarea de zi cu zi!”, spunea Federația Sanitas, cu câteva zile în urmă.