Vouchere educaţionale 2023. Prima de carieră didactică are o valoare de 1500 de lei net și reprezintă o măsură care susține dezvoltarea profesională continuă a personalului didactic în vederea creșterii calității și echității sistemului educațional. Acest ajutor va fi acordat anual, într-o singură tranșă, până în anul 2027.
Din prima didactică de 1.500 de lei, profesorii pot cheltui 450 de lei pentru nevoi didactice individuale, fără să existe definiția acestora / 300.000 de carduri pentru profesorii și angajații din Învățământ au fost achiziționate, screi Edupedu.ro
Vouchere educaţionale 2023. 300.000 de carduri, pe care vor fi virate sumele pentru prima de carieră didactică de 1.500 și cea de carieră profesională de 500 de lei, pentru profesorii și angajații din sistemul de Învățământ, au fost achiziționate, potrivit unui document al Ministerului Finanțelor. Din prima didactică de 1.500 de lei, profesorii pot cheltui 450 de lei pentru nevoi didactice individuale, conform unor clarificări ale Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Menționăm că nu există o definiție a nevoilor didactice individuale. Cardurile profesorilor vor fi distribuite în perioada 10-20 octombrie, prin poștă, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Adrian Câciu, ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene.
Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 este cea care stabilește că profesorii care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 vor primi în luna octombrie primele de carieră didactică de 1.500 de lei.
Ordonanța citată anterior prevede la art. 9 (8) că „măsurile de susținere a activității didactice pe suport electronic pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai pentru plata de cursuri de specialitate, achiziționarea de echipamente IT, precum și pentru achiziția de cărți de specialitate sau pentru plata cheltuielilor aferente unor nevoi didactice individuale specifice, în limita unui procent de 30% din valoarea nominală a acestora.”
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene clarifică faptul că pentru nevoile didactice individuale specifice ale cadrelor didactice) se poate folosi cel mult suma de 450 lei (30%):
„Autoritatea contractantă confirmă faptul că pentru prima categorie de cheltuieli se poate folosi întreaga sumă de 1.500 lei (100%), iar pentru cea de-a doua categorie de cheltuieli (cea pentru nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice) se poate folosi cel mult suma de 450 lei (30%).”
Răspunsurile și clarificările Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene:
În documentul Ministerului de Finanțe se arată că în prima transă vor fi achiziționate cel mult 300.000 de carduri. Aceste carduri vor ajunge la angajații aflați în activitate în anul școlar 2023-2024:
„Numărul maxim estimat de suporturi electronice pentru acordarea măsurii de susținere a activității didactice pe suport electronic este aproximativ 850.000 bucăți, pentru o perioada de 4 ani școlari, dar nu mai târziu de luna decembrie 2027 în limita fondurilor disponibile cu această destinație, cu respectarea regulilor de eligibilitate aplicabile.
În prima tranșă, pentru primul an școlar, vor fi achiziționate maxim 300.000 de carduri, în conformitate cu adresa Ministerului Educației nr.11931/08.09.2023 înregistrată la DGIPOAD cu nr.1500314/11.09.2023. Prima de carieră didactică pentru beneficiarii aflați în activitate în anul școlar 2022-2023 prevăzuți la art. 3 din OUG 58/2023 se va putea utiliza în anul școlar 2023- 2024”, potrivit documentului de mai sus.
Conform sursei citate, prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei și se acordă anual până în 2027 într-o singură tranșă pentru fiecare an școlar. Prima acordare va fi în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar/universitar 2023 -2024.
„Măsurile de susţinere a activităţii didactice pe suport electronic nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.
Măsurile de susţinere a activităţii didactice pe suport electronic pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate şi numai pentru plata de cursuri de specialitate, achiziţionarea de echipamente IT, precum şi pentru achiziţia de cărţi de specialitate sau pentru plata cheltuielilor aferente unor nevoi didactice individuale specifice, în limita unui procent de 30% din valoarea nominală a acestora.”
„Plicurile care vor conține suportul electronic pentru prima de carieră didactică acordata sub forma unei măsuri pentru susținerea activității didactice vor include și o scrisoare cu instrucțiuni de utilizare a suportului electronic și avertisment referitor la restricțiile privitoare la utilizarea și la consecințele legale pentru nerespectarea destinației- suportului electronic pentru prima de carieră didactică. Scrisoarea care va insoți suportul electronic va cuprinde semnul distinctiv / logo-ul care va fi afișat de toate unitățile afiliate care vor accepta suporturile electronice. Se va atașa o lista care va cuprinde unitățile afiliate din județul în care își are sediul unitatea de învățământ la care sunt înscriși destinatarii finali sau de pe raza teritorială unde aceştia îşi au domiciliul/ reşedinţa, precum si toate magazinele/platformele on-line.
Raspuns-consolidat-clarificari-signedPlicul care va conține codul PIN aferent suportului electronic pentru prima de carieră didactică acordată sub forma unei măsuri pentru susținerea activității didactice va fi predat, separat, Companiei Naționale Poșta Româna S.A. pentru livrare destinatarului final eligibil”, prevede documentul.
Prima de carieră didactică
„are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”
Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”
Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:
a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
b) cheltuieli pentru echipamente IT;
c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.
(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.
Art. 4. — (1) Personalul nedidactic din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022—2023, precum și personalul nedidactic din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022—2023 beneficiază de o primă de carieră profesională acordată sub formă de cursuri de pregătire profesională, pentru a asigura desfășurarea activităților educaționale desfășurate în unitățile de învățământ de stat în condiții calitative cât mai bune, precum și pentru alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale, în limita unui plafon anual de 500 lei/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021—2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.