- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vouchere pentru curățenie 2024. Tichetele pentru activitățile casnice la domiciliu sunt valabile de luna aceasta

23 Jan, 18:34 • Bocioacă Bianca
Vouchere pentru curățenie. Începând cu acest an, românii care prestează activități casnice în gospodăria unei familii sau a unei persoane singure vor putea primi tichete pentru munca prestată, potrivit Legii 111/2022, în vigoare de la data de 1 ianuarie 2024.
Vouchere pentru curățenie 2024. Tichetele pentru activitățile casnice la domiciliu sunt valabile de luna aceasta

VOUCHERE PENTRU CURĂȚENIE. Beneficiarul de servicii la domiciliu și furnizorul acestor servicii se înțeleg cu privire la tipul de activități, numărul de ore sau volumul de muncă necesar, printr-un acord de voință al părților, fără a avea o formă scrisă. Cel ce va beneficia de serviciile casnice îl va plăti pe prestator prin intermediul tichetelor speciale.

Durata zilnică de prestare a serviciilor la domiciliu pentru un beneficiar nu poate depăși 12 ore, ori 6 ore în cazul furnizorilor de servicii la domiciliu cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani. Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic.

Vouchere pentru curățenie 2024

Valoarea nominală a unui tichet de activități casnice este de 15 lei și poate fi actualizată anual. Tichettele nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achiziția altor bunuri și servicii și pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.

Citește și: Angajații din serviciile comunitare de utilități publice, gata de grevă. Sindicaliștii, nemulțumiți de măsurile fiscale prin care pierd banii din prime, vouchere și tichetele de masă

În cazul celui care beneficiază de serviciile casnice, tichetul de activități casnice se achiziționează de la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, de la serviciile poștale sau de pe Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.

La achiziția tichetelor, beneficiarul casnic suportă doar valoarea nominală a acestora, în prezent 15 lei pentru un tichet, costul de tipărire și distribuire fiind suportat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Aceste vouchere sunt valabile numai dacă au înscrise sau stocate, după caz, cel puțin opt elemente, după cum se arată în fotografia de mai jos.

În cazul celui care prestează serviciile de curățenie tichetele de activități casnice pot fi preschimbate în bani, de către acesta, în maximum 12 luni de la data primirii lor, la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, la serviciile poștale ori, după caz, prin oridn de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.

Contravaloarea plătitî unei persoane prestatoare de servicii casnice este egală cu rezultatul înmulțirii numărului de tichete de activități casnice cu valoarea de 15 lei, din care se scade valoarea impozitului pe venit și valoarea contribuției de asigurări sociale.

Obligațiile fiscale prevăzute mai sus se calculează și se rețin din contravaloarea aferentă și se plătesc, în numele prestatorilor casnici, ce către agențiile pentru ocuparea forței de muncă. ele se declară prin D112 – „Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitul pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate”.

Citește și: Lista de vouchere pe care românii le pot primi de la Guvern în 2024. Unele ajung și la 50.000 de lei

În cazul în care prestatorul casnic nu este asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, acesta poate dobândi calitate de asigurat, dacă dorește, fără plata contribuției, și are dreptul la pachetul de servicii medicale de bază, prevăzut de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de la data la care a solicitat preschimbarea a cel puțin 85 de tichete de activități casnice.

Menținerea calității de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate se face prin preschimbarea în bani a minimum 85 de tichete de activități casnice, lunar.

Activitatea casnică, așa cum este prevăzută de lege, reprezintă activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic îm legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii, sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic. Activitatea include: servicii de curățenie/igienizare, spălatul/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent, potrivit oradesibiu.ro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...