Aceste vouchere pentru plata facturilor la energie sunt deja pe ordinea de zi a coaliției, dar deocamdată a ajuns un act normativ.
“Există în programul de coeziune şi există la Fonduri Europene, la domnul Marcel Boloş, s-a discutat, există două miliarde 200 de euro, dintre care un miliard sunt pentru consumatorii vulnerabili, exact pentru zona de energie, iar un miliard 200 sunt pentru IMM-uri.
Tot pentru IMM-urile expuse la preţurile de la energie. Din ce ştiu eu, nu în Guvern s-a discutat, s-a discutat în coaliţie, s-a discutat la nivel tehnic. Nu am ajuns încă cu un act normativ în Guvern. S-a discutat la nivel de principiu.
Citeste si Metode simple prin care poți reduce factura la energie electrică! Rezultatele pot fi observate rapid
E vorba de a se da un ajutor pentru iarna aceasta şi un ajutor pentru iarna viitoare, pentru că aceşti bani trebuie cheltuiţi în anul 2023”, a explicat ministrul Energiei, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.
Ministrul Energiei a precizat că, în primă fază, trebuie stabilit câţi consumatori vulnerabili sunt în ţara noastră, apoi vor trebui stabilite de specialiştii din minister criteriile în care să se încadreze aceşti consumatori.
“Trebuie stabilit împreună cu Ministerul Muncii câţi consumatori vulnerabili sunt, care sunt criteriile de consumatori vulnerabili care se încadrează, iar bugetul, anvelopa totală, v-am zis, este de un miliard de euro, adică de 5 miliarde de lei, împărţit la numărul de consumatori.
Dacă sunt 4 milioane de români şi înmulţiţi cu banii ăştia, probabil că o să ajungă exact la suma care v-am zis-o eu, de aproape 5 miliarde de lei. Sunt bani care sunt în bugetul, nu al nostru, sunt în bugetul ministerului domnului Boloş, al investiţiilor şi proiectelor europene şi probabil că împreună cu Ministerul Muncii vor face această schemă”, a explicat Virgil Popescu.
Săptămâna trecută, şi ministrul investițiilor și proiectelor europene Marcel Boloş a adus în discuţie subiectul „voucherelor pentru sărăcia energetică”.
Ministrul Boloş a spus că aceste vouchere se vor acorda începând cu anul 2023, însă nu toţi românii vor beneficia de ele. Una dintre condiţiile pentru a primi aceste tichete este un consum cuprins între 150 şi 200 kW/lună. Pragul exact al consumului va fi stabilit în coaliţie.
”Voucherele pentru sărăcia energetică le vom primi, a fost o discuție foarte aplicată (la Bruxelles, n.red.) despre regulile mari ale acestei forme de sprijin pentru oameni. Bugetul a rămas de un miliard de euro, care va fi alocat pentru voucherele de sărăcie energetică.
Am discutat patru reguli de principiu, printre care cea referitoare la sărăcie energetică, deci pentru cei care nu își permit să își plătească facturile, dar trebuie să aibă și un consum energetic undeva de până în 150 kW/lună pe familie. Sărăcia energetică este cea legată de consum, aici va avea cuvântul final coaliția, pentru că există o plajă între care poate varia limita minimă a acestui consum energetic, aproximativ 100-150 kW, până în 200 kWh, limita maximă”, a explicat Marcel Boloș la Antena 3 CNN
De asemenea, în acordarea acestor vouchere pentru plata facturilor la energie se va ţine cont de vârsta beneficiarului. Mai exact, beneficiarul va trebui să aibă 60 de ani împliniţi.
„Foarte importantă este și vârsta. Este o limită de vârstă care, în momentul de față, este undeva în jur de 60 de ani. Să nu uităm că la voucherele sociale noi avem peste 65 de ani limita de vârstă. Aici limita este de 60 de ani, pentru că se consideră că sub această vârstă capacitatea de muncă încă există, iar peste 60 de ani capacitatea de muncă este redusă.
Și practic încercăm să intervenim cu banii spre acele grupuri sociale defavorizate și să intre cu adevărat sprijinul în compensarea facturilor pentru familiile vulnerabile”, a mai spus Marcel Boloș.