Vouchere pentru plata facturilor la energie. Ministrul Boloş spune că sunt în discuţie două variante de ajutor, una sub formă de vouchere, alta sub formă de plăţi făcute prin mandat poştal.
„Avem în pregătire ajutorul pentu compensarea facturii la plata energiei, cel pe care l-am discutat și cu Comisia Euroepană când am fost în delegație acum două săptămâni. Avem ajutorul pentru voucherele sociale care sunt destinate pentru alimente, deci cei 50 de euro la două luni, care, asa cum s-a stabilit, va fi valabil pentru tot anul 2023.
Avem două simulări, un ajutor de 500 de lei în cele două sezoane reci: sezonul rece al anului 2022-2023 și sezonul 2023-2024. Deci ar fi, în total, o variantă cu un ajutor de 1.000 de lei în două tranșe sau, varianta a doua, cu 1400 de lei în două tranșe, respectiv 700 de lei pe sezon. Avem două variante în discuție, varianta cu vouchere și a doua variantă este cu sume plătite prin mandat poștal”, a precizat ministrul Marcel Boloș.
Citeste si Vouchere de vacanţă 2023. Divergenţe în coaliţie: PNL vrea tichete de vacanță plătite de stat …
Virgil Popescu a discutat despre voucherele pentru energie, afirmând că se va da un ajutor financiar pentru această iarnă şi altul pentru iarna viitoare.
“Există în programul de coeziune şi există la Fonduri Europene, la domnul Marcel Boloş, s-a discutat, există două miliarde 200 de milioane de euro, dintre care un miliard sunt pentru consumatorii vulnerabili, exact pentru zona de energie, iar un miliard 200 sunt pentru IMM-uri.
Tot pentru IMM-urile expuse la preţurile de la energie. Nu am ajuns încă cu un act normativ în Guvern. S-a discutat la nivel de principiu. E vorba de a se da un ajutor pentru iarna aceasta şi un ajutor pentru iarna viitoare, pentru că aceşti bani trebuie cheltuiţi în anul 2023”, a explicat ministrul Energiei la Prima TV.
Acesta a precizat că trebuie stabilit câţi consumatori vulnerabili sunt în ţara noastră și care sunt criteriile necesare pentru ca aceștia să poată beneficia de ajutor.
“Trebuie stabilit împreună cu Ministerul Muncii câţi consumatori vulnerabili sunt, care sunt criteriile de consumatori vulnerabili care se încadrează, iar bugetul, anvelopa totală, v-am zis, este de un miliard de euro, adică de 5 miliarde de lei, împărţit la numărul de consumatori. Dacă sunt 4 milioane de români şi înmulţiţi cu banii ăştia, probabil că o să ajungă exact la suma care v-am zis-o eu, de aproape 5 miliarde de lei.
Sunt bani care sunt în bugetul, nu al nostru, sunt în bugetul ministerului domnului Boloş, al investiţiilor şi proiectelor europene şi probabil că împreună cu Ministerul Muncii vor face această schemă”, a explicat ministrul Virgil Popescu.
Întrebat despre voucherele de 50 de euro la două luni care au fost anulate, Marcel Boloş a explicat că „motivele pentru care le-am anulat de-a lungul timpului au fost numeroase, de la utilizarea lor în alte scopuri decât cele pentru care le-am acordat, gen jucat la jocuri de noroc sau cumpărarea de tutun și alcool. În jur de 15 mii de carduri din câte avem în ultimele date. Dar acestea sunt în curs de actualizare permanentă”.
Ministrul Marcel Boloș a anunțat că în urma discuțiilor cu comisarul pentru Politică Regională, Elisa Ferreira, și directorul general adjunct ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, Andriana Sukova, a fost obținută prelungirea programului guvernamental „Sprijin pentru România”.
„Comisia Europeană a aprobat această redirecționare de fonduri în urma negocierilor cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, care a prezentat importanța combaterii sărăciei energetice din România. La discuții, ministrul a mai obținut prelungirea, pentru 2023, a Programului “Sprijin pentru România”, care constă în vouchere sociale de 250 lei, acordate la două luni persoanelor vulnerabile, pentru achiziția de alimente”, potrivit anunțului transmis de ministrul Investițiilor – Marcel Boloș.