- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vouchere pentru porcul de Crăciun. ANSVA va ajuta românii să își cumpere porc de sărbători

01 Mar, 17:34 • Bumbeneci Diana
Vouchere pentru porcul de Crăciun, în România. Inițiativa va ajunge în Parlament.
Vouchere pentru porcul de Crăciun. ANSVA va ajuta românii să își cumpere porc de sărbători

Voucher pentru porcul de Crăciun. Carnea de porc va fi luată de sărbători cu un voucher de la ANSVSA. Inițiativa inedită va fi depusă în Parlament, anunță deputatul Emil Dumitru, pentru Agrointel.

Vouchere pentru porcul de Crăciun

Carnea de porc de Crăciun va putea ajunge pe masa românilor cu ajutorul  unui voucher emis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). O nouă inițiativă legislativă ar putea să soluționeze problema micilor crescători care sunt nevoiți să renunțe la creșterea porcului din cauza resctricțiilor impuse pentru lichidarea focarelor de pestă porcină africană.

Deputatul Florian-Emil Dumitru, Vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților a vorbit despre un nou proiect legislativ pe care îl va iniția pentru sprijinirea sectorului de creștere a suinelor. Inițiativa va fi implementată în Legea Porcului.

Am discuții cu colegii pentru a face un proiect de lege separat ca să vină cumva sprijin la Legea Porcului. Vreau să facem în felul următor: în raza de 10 km unde avem ferme comerciale și unde avem crescători înscriși în registrul agricol cu porci și care vor să abandoneze creșterea porcilor, timp de 5 ani de zile să primească un voucher de la ANSVSA în valoare de 200 de euro pe care să îl tranzacționeze de Crăciun la ferma comercială și să își păstreze tradiția, să primească acel porc. Acesta ar fi un aspect.

Al doilea aspect, dacă avem crescători care prin tradiție au crescut 50, 60, 70 de capete de porci, dar azi când discutăm despre Legea mirosurilor, de normele de mediu nu mai este permis să crească în comunități în sate, să le pună Consiliile Locale la dispoziție un teren unde să construiască o construcție-tip cu norme de biosecuritate și să își desfășoare activitatea, să producem porc în România.

Dar cu gard, cu asistență veterinară, să putem să avem un control să nu intre oricine în ferma aceea” , a declarat Emil Dumitru cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

Vouchere pentru carne de porc
Vouchere pentru carne de porc

Citește și: DOCUMENT. Românii nu mai au voie să dețină mai mulți porci. Guvernul anunță câte animale mai pot fi ținute într-o curte

Tot în acest context, vicepreședintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților a vorbit și despre cea mai mare greșeală a statului român cu privire la managementul pestei porcine africane.

În primul rând, eu cred că nu a fost o voință politică a tuturor actorilor și atunci toată lumea a așteptat. Trebuie să o recunoaștem, nu de puține ori cei care sunt ba de la Ministerul Agriculturii, ba de la ANSVSA, își fac niște calcule să vadă dacă cumva din perspectiva potențialului electoral e bine sau nu. Cert este că s-a și plecat greșit pe niște poziții antagonice discutând de numărul de porci în gospodărie. Nu am discutat cu adevărat despre cine sunt difuzorul și vectorul de pestă și aici că vorbim de mistreți sau de acei samsari de animale care străbat satele”, a precizat deputatul Emil Dumitru.

De altfel, în declarațiile sale de ieri, pe lângă ideea de vouchere pentru porcul de Crăciun, parlamentarul din partea PNL a oferit detalii și despre producedura de adoptare a unei legislații în sectorul creșterii porcului, susținând că aceasta este mult întârziată. Emil Dumitru a remintit că inițiativa legislativă cunoscută ca ”Legea Porcului” a ajuns în dezbatere la Parlament încă din anul 2021, actul normativ nefiind încă supus votului final.

Legea Porcului datează la Comisia de Agricultură de la Camera Deputaților din 2021, luna noiembrie. Sunt optimist că va căpăta o formă, dar dincolo de forma care va fi și va merge către promulgare, va trebui să urmărim ulterior aplicarea legii. Dacă acolo scrie că avem transportator de animale vii care trebuie înregistrați, autorizați sanitar veterinar. Apoi haideți să vedem care sunt acei oameni care umblă cu dubele prin comune și nu-i vede nimeni. Mai vorbesc și la microfon, megafon. Se aude în tot satul. Eu vin din satul românesc și cunosc realitățile de acolo”, a conchis Emil Dumitru în cadrul emisiunii Agrostrategia.

Vezi și: Bilanț record. Din cauza importurilor masive de carne de porc, România pierde anual 1 miliard de euro

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult