Vouchere sociale 2023. Surse din MIPE au declarat, în exclusivitate pentru România TV, că, în urma unei şedinţe care a avut loc în această dimineaţa, s-a decis ca plata să se facă începând cu 20 februarie. În cadrul programului Sprijin pentru România, românii din categoriile vulnerabile primesc de la stat 1.500 de lei, bani care le vor fi distribuiţi în şase tranşe a câte 250 de lei fiecare.
Cei 250 de lei vor intra pe card o dată la două luni, iar prima tranşă va ajunge la beneficiari în luna februarie, deşi iniţial se anunţase că banii vor fi viraţi abia în martie.
Beneficiarii programului Sprijin pentru România sunt următoarele categorii de români:
Vouchere alimente 2023. În anul 2022, potrivit autorităților, au beneficiat de ajutor din partea statului aproximativ 2,5 milioane de români. În cadrul programului „Sprijin pentru România”, aceștia au primit vouchere sociale în valoare de câte 250 de lei, în patru tranșe, ajungând în total la suma de 1.000 de lei pentru fiecare beneficiar.
„La 19 decembrie, tuturor beneficiarilor care aveau card le-au fost virați alți 250 de lei. Măsura va continua pe tot parcursul anului 2023, când vor fi livrate alte VI tranșe, a câte 250 de lei, o dată la două luni”, au precizat reprezentanții Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Românii din categoriile vulnerabile beneficiază de un ajutor de 1400 de lei pe an pentru plata facturilor. Şi aceşti bani vor fi viraţi în două tranşe a câte 700 de lei fiecare. Prima jumătate din sumă va fi disponibilă abia în luna februarie, în timp ce restul de bani vor intra în luna septembrie. Banii trebuie folosiţi pentru achitarea facturilor care au rămas restante din luna noiembrie a anului trecut.
Sprijinul acordat populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie poate fi utilizat până la 31 decembrie 2023. Prima tranșă, cea din februarie, se poate utiliza pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 30 iunie 2023. A doua tranșă a ajutorului se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 1 iulie 2023 – 31 decembrie 2023.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a dat asigurări că nu se pune problema să se înregistreze întârzieri în privinţa emiterii ajutoarelor către beneficiari, subliniind că ajutoarele pentru energie vor ajunge la termenele asumate. Marcel Boloş a ţinut să arate că mecanismul privind acordarea acestor ajutoare a fost unul ”foarte complicat”, având în vedere că ajutorul se acordă indiferent de sursa de energie folosită de beneficiari.