Românii în momentul de față, când doresc să cumpere o locuință, o fac adesea prin intermediul unei soluții de finanțare bancare, adică creditele ipotecare, iar în funcție de tipul de credit acordat, se calculează o perioadă de câțiva ani, poate fi de până la 30 de ani, mai puțini ani sau mai mulți.
Citește și: Creditele legate de ROBOR sunt un motiv de bucurie pentru români. Indicele bancar a rămas sub 7%
Tipul de credit pe care îl acordă banca se raportează la proprietatea achiziționată.
„Astfel, dacă ești în situația de neplată a ratelor, creditorul poate lua și vinde proprietatea ta pentru a-și recupera banii. Din perspectiva avansului, pentru un astfel de credit poți plăti între 15 și 35% din prețul de achiziție”, au explicat într-o analiză experţii de la imobiliare.ro.
Ofertele standard de creditare din portofoliile băncilor încep de la un avans minim acceptat de 15%, iar programul Noua Casă pornește de la un avans de minimum 5%. Cu cât avansul este mai mare, cu atât este mai benefic pentru cumpărător, deoarece va fi scutit de costurile adiționale ale finanțării, care se scad din randamentul obținut.
„Astfel, dacă vrei să cumperi un imobil cu un preț de 40.000 de euro, ar trebui să dispui de cel puțin 6.000 de euro din fonduri proprii pentru avans. Pe scurt, un avans mai mare, presupune un credit mai mic, drept urmare și o rată mai mică. Celelalte costuri asociate contractării unui credit se apropie, în cazul unui imobil de 50.000 de euro, de suma de 1.000 de euro. Printre aceste cheltuieli se numără: evaluarea imobilului, polița de asigurare a casei și depozitul colateral constituit de către bancă – echivalentul a trei rate lunare de dobândă. Cheltuielile notariale vor „mânca”, de asemenea, o parte importantă din bugetul inițial al unui cumpărător prin credit. Astfel, în cazul unui credit standard, aceste costuri se apropie de 1.000 de euro. Din perspectiva bugetului, ratele lunare nu ar trebui să depășească mai mult de 30% din venitul tău lunar. Respectând acest procent, te vei asigura și împotriva situațiilor neprevăzute, care pot duce la cheltuieli opționale”, potrivit analizei realizate de sursa citată.
Dacă dorești un contract a unui credit ipotecar se iau în considerare două posibilități: poți realiza procesul singur mergând direct la bancă sau poți contacta un broker ipotecar, adică un specialist care va găsi cea mai bună rată a dobânzii și te va ajuta până la finalizarea procesului.
Pentru a achiziționa o locuință, înainte să apelezi la instituțiile financiare trebuie să ai în vedere următoarele aspecte, cum ar fi: bugetul dispus pentru avans, suma pe care vrei să o împrumuți, tipul de credit imobiliar dorit, locuința dorită și valoarea acesteia, pe ce perioadă să fie creditul și suma dispusă pentru rată în fiecare lună.
1. Scoring.
Reprezintă un indicator care arată istoricul cumpărătorului, ce tipuri de credite a avut anterior, durata și frecvența cu care a plătit ratele. Specialiștii au informat că cu cât acest indicator arată un scor mic, cu cât șansele de aprobare unui nou credit bancar scad.
2. Dosarului de credit. Conținutul dosarului va trebui să cuprindă buletinul proprietarului și respectiv al co-proprietarului, certificatul de căsătorie (unde este cazul), adeverință de salariu.
3. Evaluarea imobilului.
„După găsirea proprietății dorite, la dosarul de credit trebuie anexat un raport de evaluare a acesteia. Evaluatorul îl poți căuta și pe cont propriu, însă băncile și brokerii de credite au o listă de specialiști la care poți apela”.
4. Acte adiționale.
Dup evaluare, se va prezenta la bancă o serie de acte obținute de la vânzător, precum: certificatul fiscal, extrasul de carte funciară, adeverința de la asociația de proprietari și certificatul energetic.
5. Încheierea contractului.
„Înainte de semnarea contractului de credit, este necesar să-l studiezi îndeaproape (poți solicita chiar consultarea acestuia înainte). Dacă ai întrebări, nelămuriri sau chiar sugestii, nu ezita să le comunici reprezentantului băncii sau brokerului de credite. Ține cont de faptul că un broker de credite va avea rolul de intermediar între tine și bancă, „traducând” cerințele acesteia într-un mod cât mai concret și ajutându-te constant într-un proces atât de emoționant”, au explicat experții.
Alte articole: Vești proaste pentru românii care au credite bancare! La doar o zi distanță de la scăderea indicelui ROBOR, acesta crește iar