- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vrei să muncești la 70 de ani? Iată ce trebuie să depui la dosarul de pensionar

03 Sep, 18:27 • Preda Silvia
Românii se pot pensiona la vârsta de 65 de ani, aceasta fiind vârsta standard de pensionare. Unii își pot prelungi activitatea în câmpul muncii și pot primi și pensie.
Vrei să muncești la 70 de ani? Iată ce trebuie să depui la dosarul de pensionar

Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie pentru limită de vârstă, respectiv vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare contributiv prevăzute în anexa nr. 5 la lege, începând cu data intrării în vigoare a legii, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau continuarea activităţii în baza aceluiaşi contract individual de muncă/raport de serviciu, până la împlinirea vârstei de 70 de ani, în condiţiile prevăzute de art. 46 alin. (2) din lege, arată Ministerul Muncii.

În România sunt mulți pensionari cu pensii mici care aleg să mai lucreze pentru a-și rotunji veniturile, iar statul nu le interzice să muncească.

Pensionare sau muncă la 70 de ani? Documentul de care ai nevoie

Noua lege a pensiilor intrată în vigoare de la 1 septembrie prevede că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Continuarea activității chiar până la vârsta de 70 de ani este posibilă doar cu acordul angajatorului. Atenție! Acest acord trebuie să-l obțină angajatul în fiecare an.

Ce document trebuie să depună pensionarii pentru a lucra și la 70 de ani
Ce document trebuie să depună pensionarii pentru a lucra și la 70 de ani

Citește și: Bucurie pentru milioane de români! Lista veniturilor care vor aduce bani în plus la pensie

Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității cu acordul anual al angajatorului până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Putem avea în continuare și contract de muncă și putem în continuarea să avem și cumulul pensiei cu salariul fără absolut nicio problemă, dar dacă dorim să rămânem la același angajator avem posibilitatea de a rămâne cu acordul angajatorului până la 70 de ani”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Cea mai importantă modificare adusă acestei legi este că vârsta limită până la care se poate realiza cumulul pensiei cu salariul a crescut de la 68 de ani la 70 de ani.

Vezi și: Daniel Baciu, anunț așteptat de toți pensionarii. Ce se întâmplă dacă după recalculare pensia iese mai mică?