- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vremea face ravagii. Ploi torențiale, grindină și inundații. Au fost anunțate zonele ce vor fi afectate

29 May, 08:00 • Bumbeneci Diana
Deși ne așteptam la zile mai calde, vremea face ravagii în România. Ploi torențiale, grindină și inundații. Iată care sunt zonele vizate în care pompierii deja intervin de urgență.
Vremea face ravagii. Ploi torențiale, grindină și inundații. Au fost anunțate zonele ce vor fi afectate

Mai multe zone din România se află sub cod galben de ploi, intensificări ale vântului, căderi de grindină și descărcări electrice, iar în unele locuri a fost deja nevoie de intervenția pompierilor. Meteorologii anunță că a treia zi a săptămânii va fi una cu instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a țării.

Ploile „mătură” România

A fost o noapte de coșmar pentru mulți români care s-au trezit cu inundații în propriile locuințe. Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi a transmis pe timpul nopții că se circulă cu greutate din cauza precipitaţiilor abundente pe mai multe sectoare de drum, iar echipajele sunt pregătite să intervină după retragerea apelor. Același lucru s-a întâmplat și în Olt, Maramureș, Banat și Crișana, dar și în mai multe zone din Muntenia și Moldova.

”Se circulă cu greutate din cauza precipitaţiilor abundente pe mai multe sectoare de drum naţional de pe raza judeţului Iaşi (DN 24 limita cu judeţul Vaslui, DN 28 Bălţaţi – Războieni, DN 28B Boureni – Balş). Echipele Secţiei Drumuri Naţionale Iaşi sunt pregătite să intervină cu utilaje şi cu personal uman pentru curăţarea părţii carosabile, după retragerea apelor”, anunţă, marţi seară, DRDP Iaşi.

Drumarii recomandă șoferilor să circule cu prudenţă şi cu viteză adaptată. Și întreaga regiune a Moldovei este sub atenţionare Cod galben de precipitaţii abundente, până miercuri după-amiază.

Ai putea citi și: Românii care NU au voie să bea mai mult de 1-2 cești de cafea pe zi. Crește riscul de deces

alertă de ploi în România
alertă de ploi în România

Pompierii din cadrul ISU au intervenit și în județul Buzău pentru evacuarea apei din mai multe gospodării în urma ploilor înregistrate marţi.

Conform informațiilor membrilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență, intervenţiile s-au desfăşurat în municipiile Buzău, Râmnicu Sărat şi în comuna Râmnicelu.

„În ultimele 20 de minute pompierii buzoieni au fost solicitaţi să intervină pentru evacuarea apei din 3 gospodării: curte inundată în municipiul Buzău (str. Aleea Florilor); curte inundată în municipiul Râmnicu Sărat; locuinţă inundată în localitatea Râmnicelu. Situaţiile menţionate nu au produs victime. În acest moment se execută acţiuni pentru extragerea apei”, a transmis ISU.

Judeţul Buzău se află până miercuri sub atenţionare meteorologică Cod galben, fiind anunţate averse şi cu caracter torenţial. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 25-30 l/mp şi pe alocuri de peste 40-50 l/mp.

Cum va fi vremea toată ziua în România

Conform meteorologilor de la ANM, vremea va fi în general instabilă, iar valorile termice diurne se vor situa în general sub cele normale în sud, centru și est, în timp ce, în restul țării vor fi apropiate sau ușor peste mediile perioadei. Cerul va avea înnorări temporar accentuate și vor fi perioade cu averse și descărcări electrice în Moldova, Dobrogea, Muntenia, precum și la munte (mai ales în Carpații Orientali), zone unde în intervale scurte de timp sau prin acumulare vor fi și cantități de apă de 15…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp și local în Transilvania, Oltenia și Maramureș.

În regiunile vestice astfel de manifestări se vor semnala pe spații mai mici, cu precădere după-amiaza. Vor fi condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, pe arii restrânse cu intensificări ziua, viteze în general între 45 și 60 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 și 27 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 7 și 15 grade.

Ai putea citi: Apelul de urgență 113 în România. Cine poate apela la acest serviciu fără să ia amendă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult