Potrivit sindicaliștilor din Poliție, pentru un polițist, salarizarea este „cea mai dureroasă problemă”. „Veniturile salariale sunt mici, în comparație cu atribuțiile și riscurile și în combinație cu deficitul imens de personal, ținând cont și de faptul că, în prezent, un polițist trebuie să desfășoare munca a trei sau patru lucrători”, a dezvăluit Daniel Constantin Avasilicăi, președintele Sindicatului Polițiștilor Europeni Europol, filiala Constanța, într-un interviu pentru cugetliber.ro.
Situația este mai bună față de anii trecutți în ceea ce privește dotarea. Totuși, chiar dacă armele sunt mai bune, condițiile de folosire a armamentului sunt aceleași ca în urmă cu 30 de ani.
„Încă nu avem aceeași legislație, care prevede că pentru a folosi armamentul trebuie să fii sigur că ai de-a face cu autorul unei infracțiuni. Dar în cazul unui autovehicul în mișcare, care nu oprește la semnalele polițistului, de unde poate să știe cu certitudine acest aspect!?”, a adăugat liderul Europol Constanța.
Sindicalistul a dezvăluit și salaraiul pe care îl câștigă un polițist la început de carieră. Conform spuselor acestuia, primește mai puțin decât un mucitor necalificat în cosntrucții.
„Trebuie subliniat că, de la 1 ianuarie 2023, un munictor necalificat în construcții are 4.000 de lei salariul. Un polițist începător are în momentul de față salariul de bază undeva la 2.000 de lei – căci este plafonat la nivelul anului 2009 – căruia i se adaugă norma de hrană și de chirie – care este de doar 300 de lei, deși chiriile la Constanța sunt în jur de 300 de euro! – așa că primește în mână undeva la 3.000 de lei”, a mai spus Daniel Constantin Avasilicăi.
Citește și: Amenda pe care o vor plăti românii în 2023, pentru nepurtarea centurii de siguranță