Whisky a devenit popular după ce valoarea crește semnificativ odată cu trecerea timpului și „marea majoritate sunt vândute la un preţ dublu faţă de cel de umplere după cinci ani şi la un preţ triplu după 10 ani”, explică directorul general, David Ashton-Hyde, potrivit Agerpres.
În depozitele distileriei Annandale situată în sudul Scoției sunt stocate 9.000 de butoaie de whisky la o valoare de umplere de cel puțin 30 de milioane de lire sterline, echivalentul a 35 de milioane de euro.
Piața globală a băuturii a ajuns la 87 de miliarde de dolari (81 miliarde de euro) anul trecut, potrivit firmei de cercetare de piață IWSR, care prognozează că va depăși 100 de miliarde de dolari până la finele acestui deceniu.
Domeniul acestei băuturi a fost dezvoltat de recordurile înregistrate din ultimii ani, dar și de vânzarea unui butoi de single malt whisky pentru 16 milioane de lire sterline, echivalentul a 18 milioane de euro.
„Investiţiile alternative par să atragă din ce în ce mai mulţi oameni, parţial şi din cauza frustrărilor cu randamentele de pe pieţele bursiere, care au fost afectate de valuri de volatilitate odată cu creştere inflaţiei”, subliniază Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown.
Însă randamentele spectaculoase „sunt deseori specifice unui tip foarte rar de whisky”, subliniază Streeter, adăugând că din cauza lipsei de transparenţă şi de reglementări şi pentru că dovada proprietății asupra butoaielor este deseori dificil de oferit, investițiile în băutura aceasta sunt foarte riscante.
David Ashton-Hyde afirmă că „lumea investiţiilor în whisky este uneori tulbure” şi dezvăluie cum este abordat de investitori îngrijorați care vor să se asigure că whisky-ul lor este cu adevărat în depozit. În timp ce investitorii pot să își păstreze sticlele acasă, butoaiele de whisky produse în Marea Britanie trebuie depozitate în regiunea unde băutura a fost realizată.
Alte articole: Incredibil! Foarte puțină lume știe cine este femeia care apare pe bancnota de 10 de lei