Anul 1989 a însemnat un adevărat succes, pentru că era un important producător de zahăr, având, la momentul acela 33 de fabrici. La momentul actual, mai sunt doar trei fabrici, iar aproape toți românii consumă zahăr din import. Din cauza acestui fapt, prețurile din import provoacă și creșterea prețului produsului în sine, însă acesta nu reprezintă un impediment pentru români, pentru că este foarte consumat, în continuare. Totuși, cât costî un kilogram de zahăr la Carrefour sau Kaufland?
Citește și: Guvernul Meloni vrea să pună taxă pe tampoane, scutece și lapte praf. Taxa pe zahăr, amânată 6 luni
După cum am menționat anterior, zahărul este un produs extrem de conusmat de români, anhual fiind folosite 400.000 de tone. Acest lucru se vede și în cumpărăturile oamenilor, iar pe lângă toate produsele care conțin zahăr, aceștia cumpără și foarte multă cantitate de zahăr separat. Costurile pentru un pachet de zahăr variază în funcție de brand, dar și de calitatea acestuia, astfel că unul dintre cele mai populare branduri de pe piață a setat prețul unui kilogram la suma de 10 lei, potrivit cancan.
Zahărul marca proprie din Carrefour (Zahar cristal alb) a ajuns să coste 5.84 lei. În timp ce, zaharul marca proprie din Kaufland (Zahar alb) costă în prezent 5.49 lei. Atunci când vine vorba de zahăr, românii au mai multe variante, iar prețurile unui astfel de produs diferă.
Zahărul afectează foarte mult sănătatea omului. Acesta distruge dantura, provoacă boli de inimă, obezitate, colesterol ridicat, dar și hipertensiuni arteriale. Mai mult decât atât, zahărul este u factor determinant al bolii de ficat, pentru că excesul de zahăr este foarte dăunător. Se numește boala ficatului gras non-alcoolic și este o afecțiune care poate duce la ciroză și diabet de tip 2. Excesul de zahăr nu poate decât să aducă probleme, însemnând că este necesară consumația moderată al acestuia.
Mai mult, studii recente arată că și ficatul poate suferi din cauza excesului de zahăr din alimentație. Boala ficatului gras non-alcoolic, o afecțiune care poate duce la ciroză și diabet de tip 2, a fost legată de consumul excesiv de zahăr. Conform specialiștilor, una dintre principalele cauze ale acestei boli este aportul crescut de zahăr.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca oamenii să nu consume mai mult de 25 de grame de zahăr pe zi, mai ales cei care suferă de anumite afcețiuni deja, precum cele de inimă, ficat, iar lista poate continua. Este foarte important să fie menținute cele 5-6 lingurițe și nu mai mult. Însă, este de menționat că această cantitate include și zahărul prezent natural în alimente, precum fructele, legumele, laptele, sucurile naturale sau piureurile de fructe.
Citește și: Scad subvenţiile APIA la hectar pentru soia şi sfecla de zahăr. Se pierd aproape 40 de milioane de euro