România mai are doar trei fabrici cu capital majoritar românesc care fabrică zahăr. Alte trei companii au dat faliment sau se află în procedura de insolvență.
Zahărul, pe cale de dispariție! Mai sunt doar trei companii în România care se ocupă cu fabricarea zahărului, iar celelalte companii se află în faliment sau în procedura de insolvență.
România a mai rămas cu trei fabrici cu capital majoritar românesc cu CAEN-ul 1081 – Fabricarea produsului în funcțiune. Zahărul SRL din Zimnicea, controlat de Nicoleta Mariana Toncea, directorul general al Interagro SRL, condamnată la 3 ani de închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani, a deschis în luna mai a acestui an procedura de insolvență/faliment, potrivit datelor publicate pe Termene.ro.
Zahărul, fabricat în cantități tot mai mici! România mai are doar 3 fabrici cu capital majoritar românesc, alte 3 se află în faliment
De asemenea, Nicoleta Mariana Toncea este soția omului de afaceri Ioan Niculae condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare. Soțul acesteia a fost condamnat și el în 2021 la Tribunalul București la 3 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani.
Cele trei fabrici care se află în faliment sunt:
Antrepriza Zahăr Bod, care a avut anul trecut afaceri de 296.000 lei și un profit net de 910.000 lei
Fabrica de Zahăr Bod, cu afaceri de 161.000 lei și profit net de 3,9 milioane lei
Lemarco Cristal, cu pierderi de 312.000 lei.
Cele trei fabrici care se află în funcțiune la Registrul Comerțului sunt:
Fabrica de Zahăr Luduș, deținut inițial de francezii de la Tereos, a fost cumpărată la începutul anului de doi investitori români independenți, Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, investitori în sectorul agroalimentar, a obținut în 2022 o cifră de afaceri de 73,3 milioane lei, în scădere cu 54% față de 2021, pierderi nete de 95 milioane lei și 140 de angajați.
AXC Maker, controlat de un IT-ist român, Alexandru-Ovidiu Ciosa, a avut în 2022 o cifră de afaceri de 230 milioane lei, în creștere cu 13% față de 2021, un profit net de 138.000 lei și un angajat.
Siropuri Bar SZC, companie care activează în domeniul fabricarea produsului, este o fabrică de siropuri românești înființată în 2021. Compania a avut în 2022 o cifră de afaceri de 189.000 lei, un profit net de 78.000 lei și un angajat.