Grupul german Schloss Wachenheim, producătorul băuturilor Zarea, Dorato și Amarol, urmează să aplice pentru un ajutor de stat care va fi utilizat pentru construirea unei noi fabrici în orașul Mizil. Investiția totală depășește 20 de milioane de euro.
Aceasta fabrică aduce beneficii și pentru oamenii din zonă care nu au un loc de muncă, deoarece ea va genera aproximativ 100 de locuri de muncă. de asemenea, compania va încheia un contract de ceseiune pentru un teren cu o suprafață de aproximativ 25.000 de metri pătrați în Parcul Industrial Mizil.
Zarea deține deja două centre de producție în Bucureștii Noi, unde sunt fabricate majoritatea produselor din portofoliul companiei, și în Otopeni, unde sunt produse spumantele fermentate în sticlă ale brandului Zarea. Principalele produse ale companiei sunt brandy-ul Milcov, bitterul Carpaten, vermutul Zarea, spumantele Zarea și Dorato, sangria Corrido, lichiorul Florentino și spumantul pentru copii Robby Bubble. În total în portofoliul comaniei se regăsesc 20 branduri.
Compania Zarea a fost fondată de Wilhelm Mott în 1912. Venit din Germania, după ce a lucrat câțiva ani la fabrica de șampanie Rhein, Wilhelm Mott a înființat o mică fabrică proprie în Calea Griviței. Deși reprezenta o afacere la început de drum, compania Zarea a ajuns până în 1929 să producă 100.000 de sticle de șampanie pe an, o cifră remarcabilă pentru acele timpuri. Această cifră a fost, contrar așteptărilor, încurajată de război, creșterea producției în această perioadă fiind semnificativă.
În 1948 fabrica a fost naționalizată sub numele pe care îl poartă și astăzi, ZAREA ajungând numărul 1 în producția de spumante din țară. Treptat spumantelor li s-au adăugat alte tipuri de băuturi alcoolice care au ajuns cu vremea să domine segmentele de piață aferente: în 1953 se înființează secția de brandy iar 5 ani mai târziu secția de vermut.
Familia de viticultori Basilescu a fost cea care a fondat în perioada interbelică fabrica care s-a numit mai târziu Zarea. Familia a cumpaăat și restaurat fabrica de bere din Bucureștii noi și a deschis în spațiile ei „Fabrica de șampanie naturală”, care producea „Champagne de St. Marceaux – Maison Francaise Fondee a Reims en 1837”. Această denumire se datora faptului că familia Basilescu deținea respectiva franciză pentru România.
În anul 2004, compania este privatizată și preluată de compania Schloss Wachenheim.
Alte articole: Alimentul nelipsit de pe masa de Crăciun va avea un preț dublu. Românii sunt tot mai îngrijorați