Marți este ultima zi în care Guvernul poate emite hotărârea privind organizarea primului tur al alegerilor prezidențiale în data de 23 martie, o dată vehiculată intens în ultimele săptămâni. Conform legislației, data alegerilor trebuie stabilită cu cel puțin 75 de zile înainte, iar dacă această decizie nu se ia astăzi, alte variante, mai târzii, devin inevitabile, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: George Simion nu mai vrea să candideze la prezidențiale: Nici ministrul Pereoadă, nici Nicușor Dan nu sunt susținuți de AUR. Îl susținem pe Călin Georgescu
foto: alegeri prezidențiale
În prezent, există mai multe opțiuni pentru organizarea primului tur al alegerilor prezidențiale:
Liderii coaliției de guvernare vor avea o ședință decisivă, în care vor analiza și posibilitatea susținerii candidaturii lui Crin Antonescu din partea partidelor pro-europene. PSD, de exemplu, favorizează o dată mai târzie, în luna mai, pentru a avea mai mult timp de mobilizare a electoratului.
Până acum, Guvernul nu s-a grăbit să adopte o decizie, iar acest lucru a generat speculații privind intențiile politice ale partidelor. Unii lideri sugerează că data alegerilor ar trebui mutată după Paște, pentru a permite o campanie electorală mai extinsă. De exemplu, Ilie Bolojan a menționat că organizarea scrutinului după sărbătorile pascale, adică începând cu a doua jumătate a lunii aprilie, ar fi o variantă rezonabilă.
Crin Antonescu, fost lider liberal, a fost menționat ca posibil candidat al alianței partidelor pro-europene. Într-o declarație recentă, Antonescu a precizat că nu este membru al coaliției și că deciziile referitoare la data alegerilor nu îl implică direct:
„Până în acest moment, toți liderii partidelor politice au fost în contact cu mine, am comunicat și, săptămâna aceasta, pe 8-9 vor avea loc discuții. Nu au de ce să mă invite la ședință, nu sunt membru al coaliției. Dacă există niște informații pe care vreau să le dau, mă pot invita, dar nu sunt membru de drept al acestei coaliții. Deciziile sunt exterioare mie. Nu e o problemă că nu sunt invitat, nu are o semnificație politică. Cu ce să mă consulte? Cu data alegerilor? Cât mai repede, am spus”, a declarat Crin Antonescu luni seară.
Divergențele din cadrul coaliției cu privire la datele alegerilor și strategiile de campanie ar putea amplifica conflictele interne. În timp ce unii lideri favorizează o dată mai devreme, alții consideră că alegerile organizate în mai sau iunie ar oferi mai mult timp pentru pregătiri și mobilizare.
Rămâne de văzut dacă Guvernul va adopta azi hotărârea care stabilește alegerile în martie sau dacă acestea vor fi împinse către o dată mai târzie, generând o campanie electorală mai lungă și posibil mai tensionată.
Te-ar mai putea interesa și: Sondaj prezidenţiale 2025: Călin Georgescu ar câştiga detaşat (40%). Următorii clasaţi sunt Crin Antonescu, cu 22-24%, şi Nicuşor Dan, cu 16-18%