UPDATE
: Marcel Ciolacu a ținut un discurs la început de ședința pentru votul de învestitură.
„Stimați colegi, întreaga lume este zguduită de probleme, astăzi, vorbim de o luptă crâncenă de supraviețuire a valorilor, economiile suferă, în plus creșterea prețurilor la energie și alimente are un impact devastator asupra oamenilor. (…) Unele categorii sociale au coborât în stradă, acestea sunt provocările, fuga nu este în ADN-ul partidului social democrat.
Îmi asum un program de guvernare cu o echipa de miniștri. Sunt hotărât să înfrunt problemele direct și nu voi da niciun pas înapoi. Pentru ca nici unui român să nu-i mai fie frică de prețuri, mie nu-mi este teamă să duc România acolo unde îi este locul. Credința mea este țn Dumnezeu și în România. Trebuie doar ca și noi românii să credem în viitorul țării”, a spus noul premier.
Marcel Ciolacu: „Suntem cu totii de acord ca in 2023, profesorii nu trebuie sa-si strige nevoile si disperarea pe strazi. Din 1990, acest stat nu si-a onorat contractul social si a neglijat educatia. Profesorii au obosit sa spere ca cineva le va reda demnitatea (…) Ca premier, voi livra la milimetru ceea ce am promis cu presedintele Senatului, Nicolae Ciuca. Voi livra si medicilor ceea ce am promis. După 30 de ani, acest guvern este gata sa faca dreptate dascalilor. Nu este vorba doar despre bani.
Banii dati fara cap se vor risipi ca apa in nisip (…) Profesorii care muncesc din greu trebuie rasplatiti. Romania nu trebuie sa aiba liceu in care copiii sa nu ia BAC-ul, cu elevi cu note de 2 si 3 la titularizare (…) Trebuie sa facem un sistem echitabil. Primul pas va fi ca salariul debutantilor din educatie sa plece de la salariul mediu brut pe educatie.”
Marcel Ciolacu: „Sustin cu tarie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Este singura solutie pentru a ava legitimitate, pentru a taia apoi toate pensiile speciale. Vreau ca Parlamentul sa fie alaturi de mie si de guvern, sa facem reforma si sa luam banii din PNRR. Aceasta guvernare va fi despre reforme, va fi o cursa contracronometru pentru refacerea puterii de cumparare a populatiei. Vom demara discutii cu sindicate si patronate, pentru cresterea consistenta a salariului minim.
Orice roman trebuie sa castige minimum 500 de euro net. Iar in ianaurie 2025, salariul mediu in romania sa ajunga la 1.000 de euro net. Cresterea pensiilor va fi litera de lege. Anunt public foarte clar – voi fi dusmanul de moarte al celor care vor indrazni ca parintii nostri, dupa o viata de munca, sunt asistati social sau ca pensia este o pomana. Nu vreau sa mai vad ca cei care sunt saraci, sunt umiliti, doar pentru ca sunt saraci. Ca premier, voi continua sa fiu alaturi de romanii cu venituri mici. Trebuie sa producem mai mult la noi acasa cu bani euroeni”
Zi decisivă pentru Guvernul Ciolacu! Camera Deputaților și Senatul se reunesc, astăzi, pentru votul de învestire a noului Guvern, a transmis digi24.ro.
În cadrul ședinței, Marcel Ciolacu va prezenta programul de guvernare, lista Guvernului și vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului și a întregii liste a Guvernului.
Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de întrunirea a minimum 233 de voturi favorabile. Guvernul este susţinut de parlamentarii PSD şi PNL şi deputaţii minorităţilor naţionale, care sunt în număr de 291, fiind o majoritate confortabilă.
De asemenea, președintele UDMR a anunțat marți că membrii formațiunii vu vor vota în Parlament pentru Guvernul Ciolacu, iar AUR și USR au anunțat că vor vota împotrivă.
Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor, iar votul este secret, cu bile.
Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului. Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.
Mai mult, unul dintre membrii PNL a anunțat că nu va vota guvernul condus de premierul desemnat, iar acesta a fost amenințat cu excluderea din partid.
Robert Sighiartău, vicepreședintele libere al PNL, a reproșat conducerii PNL că liberalii din teritoriu nu au fost consultați cu privire la lista noilor miniștri și i-a cerut lui Nicolae Ciucă să își asume rezultatele sondajelor de la finalul anului.
La fel a procedat și Dan Vâlceanu și a declarat că nu va vota guvernul propus, ulterior fiind amenințat cu excluderea din partid.
„Din păcate majoritatea deciziilor nu au fost luate aici. În teritoriu suntem întrebați și ce se întâmplă cu PNL. Suntem la un moment important pentru PNL, iar ca imagine, PNL e total nepregătit. Presa ne spune că nu știm ce vrem și ce nu vrem, ne strigă în față. S-au luat decizii numai în grupul restrâns, președinte, secretar general și prim-președinți, așa cum s-a propus și lista de miniștri”, a declarat politicianul.
„Îmi asum responsabilitatea. Dacă puteți să faceți mai bine, feel free!”, a completat Ciucă.
„Trebuie să evităm ca la această rocadă să trimitem în guvern miniștrii irelevanți politic, am demobiliza filialele. Să evităm să lăsăm liderii PNL fără tribună executivă. MAI este foarte important: Ministerul Afacerilor Interne, dar și funcția de vicepremier sunt foarte importante. Dar cred că eu, Bode, putem onora aceste funcții. Cu PSD la anul, sau nu, să știm ce vrem. Cel mai rău lucru ar fi să fim indeciși, asta ar însemna dezastru.”, a spus Lucian Bode.
„Eu nu o să votez guvernul condus de Marcel Ciolacu! Nu pot vota un guvern condus de omul care a atacat cel mai tare PNL! Nu pot!”, a adăugat Dan Vâlceanu.
„Să fie clar, cine nu votează acest guvern va fi dat afară din partid.”, a vorbit Lucian Bode.