- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Zi istorică în România. Guvernul stabilește suma finală pe care o vor primi românii la salariul lunar începând cu 2024

06 Jun, 08:11 • Fundeanu Madalina
Guvernul României va aproba astăzi, 6 iunie, majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Află de când intră în vigoare această decizie!
Zi istorică în România. Guvernul stabilește suma finală pe care o vor primi românii la salariul lunar începând cu 2024

În ședința de Guvern de joi, 6 iunie 2024, va fi aprobată majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Această măsură va intra în vigoare din prima zi a lunii iulie, conform Ziare.com.

Guvernul aprobă azi majorarea salariului de bază minim brut pe ţară

„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.700 de lei lunar începând cu data de 1 iulie 2024, ceea ce reprezintă o creştere de 12,12% faţă de luna iunie 2024″, este prezentat în nota de fundamentare a proiectului.

De asemenea, în şedinţa de astăzi se va adopta şi un proiect de ordonanţă de urgenţă cu privire la modificarea anexei la OUG nr. 18/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS.

„Se propune majorarea bugetului total al schemei de ajutor de stat asociată programului cu suma de 2.499.875.096,61 lei, până la suma totală de 14.999.250.579,70 lei, respectiv majorarea plafonului total al garanţiilor de stat care pot fi emise în cadrul programului cu suma de 2.220.000.000 lei până la valoarea totală de 13.320.000.000 lei şi majorarea bugetului de grant cu suma de 279.875.096,62 lei până la valoarea totală de 1.679.250.579,70 lei.

Prin implementarea modificărilor propuse se va asigura accesul la măsurile de ajutor acordate în cadrul schemei de ajutor de stat pentru un număr estimativ de 2.300 beneficiari suplimentari, astfel că se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum total 13.800 de beneficiari”, este menționat în nota de fundamentare a proiectului.

Ai mai putea citi: Scumpiri pe bandă rulantă după ce crește salariul minim. Adrian Negrescu, semnal de alarmă pentru români

salariul minim
salariul minim

În plus, Guvernul va aproba joi, tot prin hotărâre, normele metodologice de aplicare a dispoziţiilor în materia pensiilor de serviciu prevăzute de Legea nr. 303/2022 în ceea ce privește statutul judecătorilor şi procurorilor şi de Legea nr. 47/1992 referitoare la organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

„Prezentul proiect de hotărâre a Guvernului reglementează următoarele:

  • enumerarea exhaustivă a beneficiarilor pensiei de serviciu şi a condiţiilor ce trebuie îndeplinite, pentru fiecare ipoteză în parte;
  • se stabilesc expres care sunt perioadele ce se iau în considerare în calculul vechimii necesare;
  • se stabileşte în mod concret care este cuantumul pensiilor de serviciu pentru fiecare ipoteză reglementată de lege, cu prevederea expresă a sumelor care nu intră în stabilirea bazei de calcul;
  • se reglementează procedura de acordare a pensiei, de la momentul depunerii cererii, documentele ce sunt necesare, până la momentul emiterii deciziei, toate modelele de cereri sau adeverinţe-tip fiind prevăzute în anexa la hotărâre”, mai scrie în nota de fundamentare.

Vezi și: Categoria de profesori care va primi bani în plus la salariu. Ministrul Educației: „Propunem o majorare de aproximativ 25%”