Zile libere 2024. Angajații vor avea noi drepturi, între care dreptul de a lipsi de la muncă, ca urmare a unor urgențe familiale cauzate de boală sau de accident, „care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului”.
Pentru urgențele în familie, salariații au posibilitatea de a cere 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic, însă acestea pot fi acordate doar dacă angajatorul este informat înainte de a lipsi de la serviciu. Angajatorul și salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență, conform legii.
Conform Codului Muncii, salariații au dreptul anual la maximum 10 zile de absență în situații neprevăzute, cauzate de boală sau accident în familie, care necesită prezența imediată a acestora. Aceste libere trebuie recuperate conform acordului părților, iar plata salariului aferent liberelor se va face odată cu achitarea drepturilor salariale pentru luna în care au fost înregistrate absențele.
Angajatul trebuie să informeze angajatorul în scris înainte de a lua o astfel de zi liberă și este recomandat ca angajatorul să aibă o procedură internă pentru gestionarea acestor situații.
Zile libere 2024. Codul muncii oferă posibilitatea salariatului de a absenta de la locul de muncă, în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului. Vorbim de până la zece zile anual la care are dreptul angajatul în acest context.
Codul muncii nu precizează cum pot fi luate aceste zile, respectiv dacă toate odată sau pe rând, câte o zi sau două, ceea ce înseamnă că pot fi luate și consecutiv, și fracționat, în funcție de necesitățile salariatului. „Cele maximum 10 zile lucrătoare de absență într-un an calendaristic pot fi consecutive, având în vedere faptul că legiuitorul nu precizează ca acordarea acestora să se facă fracționat”, potrivit unei informări a Inspecției Muncii.
Zile libere 2024. Spre deosebire de zilele de concediu, liberele pentru situații neprevăzute trebuie recuperate, deoarece pentru zilele respective angajatul e plătit. Faptul că se recuperează înseamnă, așadar, că vorbim de un timp de muncă ce, chiar dacă nu e prestat efectiv atunci când ar trebui, e prestat ulterior, în aceeași lună, luna viitoare sau peste ceva timp și, deci, va trebui plătit.
La solicitarea redacției noastre, cei de la Inspecția Muncii ne-au expus punctul lor de vedere, respectiv faptul că în situația recuperării zilelor de absență într-o altă lună decât cea în care au fost înregistrate, „plata salariului aferent acelor zile de absență se va face odată cu achitarea drepturilor salariale pentru luna în care au fost înregistrate”. Mai exact, salariul se va plăti integral în luna în care s-au înregistrat zilele de absență.
Când anume se face recuperarea e însă o chestiune de acord. Totodată, angajatul e dator să informeze, preferabil, în scris angajatorul înainte să-și ia o astfel de zi liberă sau mai multe. În cazul în care, de pildă, angajatului i se întâmplă ceva, trebuie să reiasă în mod clar din pontaje că acesta absenta de la muncă, motivul absenței și încadrarea acestei absențe pe art. art. 1522 . Ideal, angajatorul ar trebui să aibă stabilit, la nivel intern, o minimă procedură pentru astfel de situații, dar și pentru a preveni abuzurile.
Spre deosebire de concediul de îngrijtor, angajatul nu e obligat să aducă nimic pentru a motiva absența.Atenție! În zilele de absență întemeiate pe acest drept al salariatului (art. 1522 din Codul muncii) nu se suspendă contractul de muncă.
Zile libere 2024. Recuperarea acestor zile de absență, dacă se va face în afara timpului normal de lucru, nu va fi considerată muncă suplimentară și deci nu va fi recompensată conform regimului orelor suplimentare. Compensarea prin timp liber a orelor suplimentare și recuperarea perioadelor de absență sunt două chestiuni care nu au nicio legătură una cu cealaltă.
Regula în cazul compensării orelor suplimentare nu este sporul, ci oferirea de timp liber corespunzător. În cazul orelor suplimentare, angajatul trebuie să primească ceva în schimb – timp liber sau, dacă nu se poate, bani în plus la salariu. Doar că timpul liber (de odihnă!) după munca suplimentară nu poate fi o carte de schimb pentru alte mecanisme ale Codului muncii, scrie avocatnet.ro.
Zile libere 2024. În cazul absențelor pentru situații neprevăzute, recuperarea (poate destul de similară cu recuperarea zilelor-libere de tip punte ale bugetarilor) este obligația de a munci în altă zi ce trebuia muncit în ziua în care angajatul a lipsit din X sau Y motiv.
Angajatul are datoria de a recupera acea zi tocmai în virtutea faptului că este plătit în cazul zilei de absență. Or datoria de a munci în contul unei zile de absență nu poate fi acoperită cu dreptul angajatului de a se recupera după o perioadă de muncă suplimentară, chestiunea fiind nu doar nelegală, ci și absurdă.
Zile libere 2024 sunt:
1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
6 Ianurie – Boboteaza
7 Ianuarie – Sfantul Ioan Botezatorul
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
3 – 6 mai — Paște ortodox 2024
1 mai — Ziua Muncii
1 iunie — Ziua Copilului
23 iunie (duminică) – Rusalii, 24 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul