- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Trei zile libere în iunie pentru toţi angajaţii din România. Ce prevede Codul Muncii

31 May, 08:41 • Cornel Ghimeșan
În luna iunie, salariații din România vor beneficia de trei zile libere legale, conform Codului Muncii. Aceste zile libere sunt stabilite cu ocazia unor sărbători legale și se aplică tuturor angajaților, indiferent dacă lucrează în sectorul public sau privat.
Trei zile libere în iunie pentru toţi angajaţii din România. Ce prevede Codul Muncii

Trei zile libere în iunie pentru toţi angajaţii din România. Luna iunie oferă salariaților din România oportunitatea de a se bucura de câteva zile libere legale, menite să le ofere timp pentru odihnă și pentru a sărbători evenimente importante. Cu toate acestea, este esențial ca angajatorii să respecte prevederile Codului Muncii și să asigure compensații adecvate pentru cei care trebuie să lucreze în aceste zile.

Trei zile libere în iunie pentru toţi angajaţii din România

Ziua de 1 iunie este dedicată celebrării copiilor și este zi liberă pentru toți angajații, conform Codului Muncii. Anul acesta, 1 iunie cade sâmbăta, o zi în care majoritatea angajaților cu program de lucru de luni până vineri sunt deja liber. Rusaliile reprezintă o sărbătoare religioasă importantă, iar Codul Muncii prevede două zile libere: prima și a doua zi de Rusalii. În 2024, aceste zile sunt pe 23 și 24 iunie, respectiv duminică și luni. Pentru cei care lucrează de luni până vineri, doar a doua zi de Rusalii, adică 24 iunie, va fi o zi liberă în timpul săptămânii obișnuite de lucru.

Citeşte şi: Peste 100.000 de turiști străini au ales litoralul românesc. România a început să atragă vizitatori chiar și din Asia sau America de Sud

Există anumite categorii de salariați care trebuie să lucreze și în zilele libere legale, cum ar fi cei din unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și alte locuri unde activitatea nu poate fi întreruptă. În aceste cazuri, Codul Muncii prevede compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu este posibilă acordarea timpului liber, salariații au dreptul la un spor de cel puțin 100% din salariul de bază pentru munca prestată în zilele libere legale.

Citeşte şi: Cât te costă să mergi la ștrand în București în 2024. Cele mai bune prețuri pentru românii care vor să se relaxeze la piscină

Angajatorii care nu respectă prevederile legale privind zilele libere riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Este important ca toți angajatorii să fie conștienți de aceste obligații pentru a evita sancțiunile și pentru a asigura respectarea drepturilor angajaților.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult