- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Zona Euro afectată! Majorarea dobânzilor și înrăutățirea perspectivelor economice factori determinanți, potrivit ultimului studiu realizat de Banca Centrală Europeană!

25 Oct, 14:01 • Oprea Alina
Standardele de creditare din zona euro s-au înrăutățit în ultima perioadă din cauza majorării dobânzilor și a perspectivelor economice care nu se arată a fi într-un stadiu pozitiv!
Zona Euro afectată! Majorarea dobânzilor și înrăutățirea perspectivelor economice factori determinanți, potrivit ultimului studiu realizat de Banca Centrală Europeană!

Cel mai recent studiu efectuat de Banca Centrală Europeană a arătat că perspectivele economice din ultima perioadă, dar și majorarea dobânzilor sunt factori determinanți ai zonei euro care este afectată de aceștia, aceste date fiind transmise de Bloomberg și Reuters, potrivit Agerpres.

Citește și: Timișoara, un oraș de poveste! Acestuia i s-a acordat titlul de Capitală Europeană a Culturii specific anului 2023

Ce se întâmplă cu băncile din zona euro?

Banca Europeana - Zona Euro
Banca Europeana – Zona Euro

Conform datelor oferite de Banca Centrală Europeană, se arată că ritmul s-a mai moderat, însă creditorii nu au încetat din a înrăutăți orientările interne și criteriile de aprobare a împrumuturilor acordate firmelor. În contextul creditelor ipotecare au fost impuse anumite standarde mai stricte, dar și pentru alte credite de consum.

Pentru companiile din zona euro, creditarea a crescut cu un procent de 2,2% în luna iulie, după un avans de 3% din luna precedentă. În zona gospodăriilor, creditele au crescut cu doar 1,3% în iulie după o expansiune de 1,7% în luna precedentă.

„Percepţia de risc mai ridicată legată de perspectivele economice şi situaţia specifică a celui care face împrumutul, toleranţa mai scăzută la risc şi nivelul mai redus al lichidităţilor băncilor au contribuit la această înăsprire.”, a comunicat Banca Centrală Europeană, potrivit Economedia.

În anul 2003 a început sondajul trimestrial, iar analiștii au avut o idee asupra modului în care înăsprirea fără precedent a politicii monetare de către BCE a afectat creditarea, asta însemnând un canal cheie prin care oficialii să readucă infalația la ținta de 2% fără să afecteze ecpnomia. Oficialii BCE au confirmat că vor urma efecte semnificative al acestor acțiuni care urmează să apară în economie, chiar dacă săptămâna aceasta vor lua o pauză.

Impactul asupra sectorului bancar

În cadrul firmelor, dar și a gospodăriilor, cererea pentru creditare începe să scadă din ce în ce mai mult, depășind preveziunile Băncii Centrale Europene.

„În trimestrul patru din 2023, băncile din zona euro se aşteaptă la o nouă, deşi mai moderată, înăsprire a standardelor de creditare în cazul împrumuturilor către firme, şi menţinerea standardelor de creditare în cazul împrumuturilor pentru achiziţia de locuinţe. Pentru creditele de consum, băncile se aşteaptă la o înăsprire suplimentară.”, a menționat Banca Centrală Europeană, potrivit sursei citate.

Decizia de majorare a dobânzii de referință a fost stabilită în decursul lunii trecute de către BCE și reprezintă cea de-a zecea majorare consecutivă, ceea ce înseamnă un urcuș al creditului la cel mai ridicat nivel din istoria instituției, însă BCE  a adăugat că, probabil, a ajuns la sfârșitul cicluloui său de înăsprire a politicii monetare.

„Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4,00% începând cu data de 20 septembrie 2023.”, se precizează în cadrul comunicatului de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE, potrivit sursei citate.

Citște și: APIA 2023. Milioane de români află ce se întâmplă cu subvențiile în perioada următoare. Sunt 41 de milioane de euro în joc

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...