Guvernul va aloca, in perioada 2010-2013, suma de 1,9 miliarde de lei (aproximativ 500 de milioane de euro) pentru punerea in practica a Strategiei nationale e-Romania, care urmareste informatizarea relatiilor dintre administratia publica si contribuabili, cetateni si firme, a anuntat Ministerul Comunicatiilor. Adica, mai pe romaneste, un mega-portal de internet, pe care vom putea sa ne platim toate darile, sa obtinem actele de care avem nevoie si chiar sa votam electronic.
Costul proiectului i-a lasat practic cu gura cascata pe specialistii in domeniu. ”Pretul este unul enorm, peste orice limite”, spune expertul Sergiu Biris, de la Trilulilu, unul dintre cele mai de succes proiecte on-line din Romania. ”Eu inca nu am auzit de un portal, indiferent de cat este de complex, care sa coste mai mult de 1 milion de euro”, a spus Biris.
[quote=Sergiu Biris, fondator Trilulilu]Pretul asta reflecta nivelul de birocratie la care s-a ajuns in Romania[/quote]
La randul sau, Orlando Nicoara, directorul executiv de la Apropo Media (fosta Media Pro Interactive), crede ca pretul este unul socant, la prima vedere. ”Am citit strategia propusa de minister si pot sa va spun ca nu am inteles aproape nimic. Sunt doar linii directoare, se vorbeste foarte mult la nivel aspirational. Probabil, daca am lua de buna aceasta suma, mare parte ar fi investita in partea de hardware (calculatoare, servere etc. – n.r.), pentru ca partea de software (programe, licente etc – n.r.) a intregii strategii nu poate sa coste mai mult de cateva milioane de euro”, a declarat Nicoara, pentru DailyBusiness.ro.
Alin Zainescu, managing partner la New Media/PR, spune ca este foarte curios sa afle cum au ajuns expertii din Ministerul Comunicatiilor la acest pret, indiferent daca e vorba de un portal sau de o intreaga strategie, ce include si achizitia de hardware.
”Cred ca este imposibil sa spui din start care este pretul. Sunt atat de multe necunoscute, incat e foarte dificil sa estimezi necesarul. Nu inteleg de ce nu au trecut 1 miliard de euro, ca sa fie siguri ca se incadreaza in buget”, a declarat Zainescu.
Ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu, spune ca pretul de 1,9 miliarde de lei a fost stabilit de o echipa de experti din cadrul ministerului si are in vedere complexitatea proiectului. ”Nu spune nimeni ca vom cheltui atat. Este un calcul estimativ, de la care plecam. Bineinteles, vom cauta un cost optim care sa ne permita sa venim cu o solutie de calitate, la un pret cat mai mic”, a declarat Sandu, pentru DailyBusiness.ro.
El a precizat, pe de alta parte, ca spera ca mare parte din sumele necesare dezvoltarii proiectului sa vina din fonduri externe. ”Mare parte din suma va veni din fondurile europene. Cred ca, din total, doar vreo 50 de milioane de euro vor insemna contributia statului, insa si aceasta va fi achitata esalonat, pentru ca dezvoltatorii vor lua credite de la banci, pe care noi le vom achita pe parcurs”, a mai spus ministrul Comunicatiilor.
Guvernul a ramas in web 1.0
Calin Fusu, directorul general de la Neogen, crede ca modul in care a fost construit proiectul denota faptul ca autoritatile romane nu tin pasul cu noile tehnologii. ”Guvernul a ramas, probabil, in web 1.0, dovada ca propune solutii, cel putin din punct de vedere al costurilor si, cred ca si al arhitecturii, deja depasite. Tehnologiile online sunt din ce in ce mai ieftine, se dezvolta deja de ani buni conceptul de cloud-computing, se merge din ce in ce mai mult pe open-source”, spune Fusu, pentru DailyBusiness.ro. In prezent, spune el, cel mai scump portal in web 2.0 costa pe piata romaneasca, din punct de vedere al executiei, maxim 100.000 de euro. ”Depinde cu cine va lucra statul. Sper sa aleaga solutiile romanesti, pentru ca avem specialisti capabili, putem dezvolta proiecte la standarde internationale, la costuri mult mai mici decat in Occident”, a declarat Fusu.
Alin Zainescu, managing partner la New Media/PR, spune ca, la nivel international, piata se indreapta din ce in ce mai mult catre solutiile open source, care sunt gratuite.
”Site-ul primariei din Atena, de exemplu, este realizat pe open source”, spune Zainescu. ”Nu sunt cel mai mare fan al MCTI-ului. Imi este foarte greu sa inteleg cum au gandit ei acest proiect, ce costuri au luat in calcul, cum vad dezvoltarea platformei, dincolo de darea de seama trecuta in prezentarea e-romania”, a declarat Zainescu, pentru DailyBusiness.ro.
Specialistii spun, pe de alta parte, ca proiectul este construit fara a lua in seama existenta unor sisteme de plata, de gestiune de date si alte solutii tehnologice deja existente in piata. ”E ca si cum ministerul vrea sa reinventeze roata. Exista sisteme de plata on-line deja implementate, cu care pot fi realizate parteneriate la costuri infinit mai mici decat sa inventezi altele, exista companii care ofera hosting, cloud-computing, back-up, servicii de securizare, etc. Analizand proiectul MCTI, pare ca acestea n-ar exista si cine castiga licitatiile vor trebui sa le inventeze”, spun expertii.
”Sper macar sa foloseasca resursele nerambursabile oferite de UE”, a declarat Alin Zainescu.
Statul roman, mai scrupulos decat Amazon, eBay, Verizon & co
Potrivit expertilor, daca ar fi sa comparam costul anuntat de minister pentru e-romania, cu alte proiecte internationale, am descoperi faptul ca investitia ar putea fi amortizata in …300 de ani!
Spre comparatie, sistemul Amazon EC2 de cloud-computing, folosit de companii gigant din Internet, care au sute de milioane de utilizatori (fata de cei maxim 20 de milioane de romani care ar utiliza in teorie sistemul statului roman), presupune un cost orar care incepe de la 0,08 dolari si ajunge, in functie de complexitate, pana la 2,8 dolari pe ora.
Luand in calcul tariful maxim, de 2,88 dolari, gazduirea sistemului romanesc pe aceasta platforma de top ar costa 25.000 de dolari pe an, pentru un server. Chiar daca sistemul romanesc ar folosi, sa spunem, 50 de servere, costul tot nu ar fi mai mare de 1,5 milioane de dolari anual. Specialistii spun ca varianta construirii de la zero a unui astfel de sistem este mult mai scumpa si mai complicata, fiind mult mai dificil de administrat si extins ulterior, in caz de nevoie.
Astfel, chiar si adaugand in ecuatie costurile de dezvoltare software si de mentinere a traficului, apelarea la o solutie independenta, care functioneaza bine pentru giganti ai Internetului, ar ajunge sa coste 500 de milioane de euro abia in mai bine de 300 de ani.
De la plata taxelor, la votul on-line
Potrivit strategiei e-romania, pana in 2013, aproape toate serviciile ce tin de relatia stat-contribuabil vor putea fi realizate pe internet. In calitate de persoane fizice, vom putea plati taxele si impozitele on-line, vom putea obtine extrase din documentele de identitate, cazier, ne vom putea depune declaratiile fiscale on-line si chiar vom putea vota electronic.
Pentru firme, e-romania va aduce posibilitatea de a realiza majoritatea operatiunilor fiscale on-line, de la cererile pentru avizele de construire, la extrase din registrul comertului, vor putea efectua vamuirea marfurilor, vor putea transmite documentele la fisca, vor putea participa la licitatii etc. Multe dintre aceste lucruri se pot face si acum, cele mai multe insa doar la nivel experimental.
E-romania va cuprinde, pe de alta parte, si o serie de sub-domenii, de la e-turism, la e-sanatate, si e-educatie, prin intemediul carora vom avea acces la serviciile specializate, in genul rezervarilor turistice, consultatii medicale si cursuri universitare online.
[dbvideo=397]
Potrivit specialistilor, dincolo de costurile uriase estimate pentru derularea acestui proiect, este interesant de vazut daca autoritatile vor respecta termenele pe care si le-au propus. Si asta in conditiile in care despre e-romania se vorbeste inca din anii ’90.
„Va intrebati, poate, ce este e-Romania. Raspunsul simplu este: un site de internet. De fapt un mega-site de internet. Care va contine tot felul de nazbitii gandite, adunate si prezentate intr-o forma unitara de catre niste smecheri. Despre care nu stim inca nimic. Acestia, smecherii, daca nu se sesizeaza nimeni, urmeaza a incasa purcoiul de bani amintit, adica cu siguranta cea mai mare suma de bani care a fost vreodata alocata pentru dezvoltarea unui site de cand exista .ro”, scrie sutu.ro, care a citit toata documentatia si a semnalat obiectivele proiectului.
„Acum eu vin serios si intreb, cine stie pe cineva in ministerul comunicatiilor. Vreau sa fiu project manager sau cel putin bagator de seama in cadrul acestui proiect. Ce mama dracu, criza e doar pe hartie, nu e pe bune in tara asta”, scrie si Piticu, pe blogul sau.
Update – 17.03.2010, ora 13:15
Ministrul Gabriel Sandu explica de unde vor proveni cele 0,5 mld. euro.
Update – ora 15:30
Premierul Emil Boc „iese la rampa” si precizeaza ca e-Romania „reprezinta deocamdata doar un proiect al Ministerului Comunicatiilor”, fiind valabil doar la nivel de intentie.