- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Cisco: Romania, la mijlocul clasamentului, ca nivel al disponibilitatii retelelor de comunicatii

01 Apr, 13:13 • Redactia DailyBusiness
Romania ocupa locul 58 din 134 de tari ca nivel al disponibilitatii retelelor de comunicatii (NRI), pe primele trei locuri situandu-se Danemarca, Suedia si SUA, acestea fiind considerate in Raportul Tehnologiei Informationale Globale 2008-2009 al Cisco ca "cele mai conectate economii din lume".
Cisco: Romania, la mijlocul clasamentului, ca nivel al disponibilitatii retelelor de comunicatii

„Disponibilitatea retelelor de comunicatii se situeaza pe o cale ascendenta de imbunatatire si a ajuns la media globala – chiar daca si aceasta a avut o tendinta ascendenta. Acest progres trebuie sustinut pentru ca Romania sa exploateze potentialul Tehnologiei Informationale si a Comunicatiilor (ICT) pentru bunastarea si competitivitatea crescute ale tarii”, scrie in raportul realizat de Cisco la nivel global.
[img=163][/img]
Romania se afla in stadiul de utilizare extensiva a conectivitatii la Internet fiind, in acelasi timp, aproape de stadiul ,mai redus, de familiarizare (vezi graficul din stanga).

Romania tocmai paraseste stadiul de familiarizare si patrunde in stadiul de tranzitie extensiv, in care cel putin un sfert din toti utilizatorii casnici sunt conectati la Internet, dar inca nu predomina banda larga.

In stadiul intensiv, jumatate sau peste jumatate dintre toti utilizatorii casnici (inclusiv toate companiile si institutiile) detin o conexiune de banda larga. Acestea sunt, in principal, economii avansate in care, in medie, doua treimi din populatie utilizeaza deja Internetul. Unele orase din Romania se pot incadra in acest stadiu. Comertul electronic, serviciile guvernamentale electronice, retelele sociale, printre altele, sunt larg raspandite si au devenit parte integrala a realizarii sociale si a economiei, conform studiului Cisco.
[img=165]Topul tarilor ca nivel de disponibilitate Internet[/img]
Patrunderea benzii largi in Romania este comparabila cu a reprezentantilor regionali si tarile cu venituri similare, dar se afla semnificativ in urma nivelului de ICT din tarile cu cele mai bune practici care au un numar de locuitori similar. Aceasta este o perspectiva de moment si, desigur, importanta este dinamica – in special in vederea oportunitatii pe care Romania o are pentru a dezvolta nivelurile relativ ridicate ale utilizarii Internetului, conform studiului.

Urmărește Daily Business pe Google News