„Lucrurile par a se schimba pe piata de comunicatii si content. A avea continut fara operatori nu se poate. Pe zona de content, modelul economic difera, astfel incat utilizatorul final are acces gratuit la continut. Solutia probabila este ca dezvoltatorii de continut sa acopere o parte din costuri”, a declarat Velicu in cadrul evenimetului „Post Mobile World Congres Conference”, care a avut loc marti la Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti.
„Se pune intrebarea daca modelul actual, in care operatorii investesc, iar altii iau beneficiile, mai e viabil. Continutul din prezent cere din ce in ce mai multa banda, care cere investitii din ce in ce mai mari”, a mai spus Velicu.
Catalin Marinescu, seful ANCOM, spune ca modelul economic prezent din industria comunicatiilor a fost si pe agenda discutiilor ultimei conferinte interministeriale in domeniu, care a avut loc in cadrul Mobile World Congress Barcelona si a reunit 30 de ministri ai comunicatiilor si peste 60 de sefi ai autoritatilor nationale de profil, precum si pe Comisarul European pentru Comunicatii.
Marinescu a tinut la randul lui sa sublinieze ca, intr-adevar, „este nevoie de un nou model economic pentru dezvoltarile ulterioare”.
Acesta spune ca, la nivel mondial, tot mai multi operatori isi infiinteaza divizii media, si se asteapta la aparitia unor noi tipuri de operatori, precum si la convergenta dintre media, comunicatii, si, ulterior, furnizorii din industria de electricitate.
Marinescu a adaugat ca la Conferinta s-a discutat si posibilitatea introducerii unui „internet cu doua viteze”, si de introducerea de tarife si penalitati pentru descarcarea de continut video.
La conferinta a participat Catalin Marinescu, seful Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii(ANCOM), Marian Velicu, Senior Director, Regulatory, Legal and Corporate Affairs Vodafone Romania, Sorin Mindrulescu, CEO Oracle Romania, Razvan Pirvu, CMO Ericsson, Bogdan Mihalcea, CEO Dlink Romania.
Principalii jucatori de pe piata de telecomunicatii din Romania sunt Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS, UPC Romania, Romtelecom.