„Pe telefonie fixa este foarte greu sa estimez si nu m-as hazarda inca la a da cifre”, a spus el.
Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila a depasit 100% pe piata locala, care este una dintre cele mai concurentiale din Europa. Introducerea portabilitatii va stimula si mai mult contra-ofertele cu care operatorii vor incerca sa-i mute pe clientii concurentei in „curtea proprie”.
Portabilitatea permite schimbarea furnizorului de telefonie cu pastrarea numarului de telefon, diminuandu-se reticenta utilizatorilor la schimbarea furnizorului de servicii de telefonie si asigurandu-se o mai mare libertate de alegere.
Totodata, prin cresterea puterii de negociere a utilizatorilor se stimuleaza operatorii sa devina mai eficienti si sa ofere servicii mai bune la tarife mai avantajoase si sa investeasca in atragerea si pastrarea clientilor. Pe termen lung, acest lucru ar putea impulsiona operatorii sa reduca diferentele dintre tarifele in „retea” si „in afara retelei”, conform lui Nistoran.
Operatorii telecom nu vor taxa, deocamdata, clientii care isi pastreaza numarul la schimbarea retelei
Marii operatorii telecom din Romania au anuntat marti ca vor subventiona integral taxele ce vor fi platite in procesul de migrare a clientilor prin sistemul de portabilitate a numerelor de telefon, cel putin pana la finele lunii decembrie. Doar Zapp si UPC erau inca indecisi, urmand sa anunte in seara zilei de marti daca vor adopta aceeasi strategie.
Conform legii, operatorii de telefonie mobila se platesc intre ei cu 11 euro/abonat care migreaza, in timp ce operatorii de telefonie fixa se platesc cu 13 euro/utilizator. Sumele sunt platite de catre companiile care primesc abonati, catre cele care pierd abonati, insa, cel putin teoretic, ele pot fi recuperate de operatori de la clientii care migreaza.
Oficialii Orange Romania si RCS&RDS au declarat ca nu vor taxa clientii care doresc sa se porteze, neprecizand insa daca vor modifica acest lucru in viitor, in timp ce reprezentantii Vodafone si Cosmote au declarat ca utilizatorii lor isi pot porta gratuit numarul in retea intr-o perioada promotionala, pana la finele anului 2008. Si in cazul Romtelecom, cel putin deocamdata, portarea este gratuita.
Oficialii UPC si Zapp au declarat ca vor decide in seara de marti daca vor taxa utilizatorii pentru portabilitate.
Principalii sapte operatori telecom de pe piata autohtona (Orange, Vodafone, Romtelecom, Cosmote, RCS&RDS, UPC si Zapp) au investit impreuna circa 10 milioane de euro in toata infrastructura necesara introducerii portabilitatii in Romania si in software. Cele mai mari investitii, de circa 2 milioane de euro fiecare, au fost suportate de Orange, Vodafone si Cosmote, in timp ce oficialii Romtelecom, Zapp, RCS&RDS si UPC au declarat ca au investit, fiecare, putin sub 1 mil. euro.
ANC a alocat circa 1,1 mil. euro pentru portabilitate
Autoritatea Nationala in Comunicatii (ANC) a alocat aproape 1,1 milioane euro pentru serviciul de portabilitate a numerelor de telefon, iar in aceasta suma intra campania de informare (380.000 euro), prima etapa pentru crearea bazei de date (568.000 euro) si suplimentarea acesteia (150.000 euro), a declarat presedintele ANC, Liviu Nistoran.
De asemenea, presedintele autoritatii a stabilit impreuna cu operatorii de telefonie o limita de 300 de cereri pe zi de migrare pentru prima luna, mentionand ca aceasta limita se va ridica in functie de evolutia programului. „Mai ales din cauza acestei limitari, in primele luni de portare cred ca vor fi mai multi clienti persoane fizice, iar apoi, in 2009, estimam ca va fi un boom pe portarea de business”, a declarat Liviu Nistoran.