Pe langa acestea, suma de aproximativ 500 milioane euro estimata pentru implementarea proiectului va fi atrasa si din credite furnizor, concesiuni de servicii si outsourcing si alte tipuri de fonduri nerambursabile.
„Strategia eRomania implica mai mult decat un simplu site sau portal, asa cum s-a speculat. Este vorba despre interconectarea intregii administratii publice din Romania, atat centrala cat si locala, astfel incat sa intram in randul lumii din punctul acesta de vedere. Venim in intampinarea cetateanului pentru ca acesta sa nu mai piarda nici timp, nici bani pe la usile institutiilor publice. Economisim prin transparenta totala banul public si ajungem la nivelul la care putem accesa oricand, din orice loc informatia corecta si, nu in ultimul rand, sigura”, a afirmat ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Gabriel Sandu. (foto)
Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) va avea rol de integrator al demersurilor tuturor institutiilor din administratia publica in implementarea strategiei eRomania.
Strategia eRomania vizeaza trei tipuri de servicii – electronice (infiintarea de firme, avize de constructie, schimbarea adresei, plata taxelor si impozitelor), de informare online (transport, justitie, agricultura, turism) si suport (interoperabilitate, autentificare, punct unic de cont, facturare electronica), conform oficialilor MCSI.
Pentru operationalizarea acestor servicii, MCSI a indentificat „26 de directii coerente de actiune” grupate in 4 categorii.
Categoriile sunt: cresterea capacitatii Guvernului de a lua decizii pe baza mijloacelor puse la dispozitie prin Societatea Informationala, eficientizarea relatiilor cu institutiile publice, suportul societatii informationale si contextul international.
Pe termen scurt si mediu, strategia eRomania isi propune realizarea a 300 de servicii electronice operationale pana la sfarsitul anului 2011, interconectarea si informatizarea completa a Guvernului Romaniei si a tuturor institutiilor publice, astfel incat accesul cetateanului si a mediului privat la serviciile publice sa fie direct si nelimitat.
„Odata cu implementarea strategiei, Romania va fi cu adevarat moderna, cu o administratie publica accesibila pusa in slujba contribuabilului. Este unul dintre cele mai ambitioase obiective de pana acum care va duce Romania printre primele state europene. eRomania asigura cresterea calitatii actului public si tranzitia de la administratia birocratica la o administratie publica minimala”, a conchis ministrul Gabriel Sandu.