- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Radiografia celei mai importante schimbari din Google: Ce inseamna venirea lui Page la conducere

21 Jan, 12:55 • emanuel.ceciu
Google a anuntat joi seara ca Eric Schmidt, CEO-ul companiei, va fi inlocuit de co-fondatorul Larry Page, continuand astfel o saptamana cu multiple schimbari surprinzatoare la varfurile companiilor de tehnologie din Silicon Valley. Vezi ce implica acest lucru si ce alte schimbari au avut loc in ultimele zile.
Radiografia celei mai importante schimbari din Google: Ce inseamna venirea lui Page la conducere

Stirea schimbarii din top-managementul Google

vine dupa ce Steve Jobs, CEO-ul Apple, a anuntat ca reintra in concediu medical pe termen nedefinit. Conducerea companiei a fost preluata de Tim Cook, director operational.

Joi, Hewlett-Packard a numit cinci noi directori, inclusiv fostul CEO al eBay, Meg Whitman. Acestia au fost numiti pe fondul renuntarii la functii a patru directori ai producatorului de computere si imprimante.

Page (37 de ani) va prelua rolul de CEO al colosului Google pe 4 aprilie, asumandu-si controlul companiei pe care a lansat-o in urma cu treisprezece ani alaturi de Sergey Brin.

Page preia compania intr-un punct critic, de plina dezvoltare si intrare pe mai multe segmente de piata. Google a dovedit, prin rezultatele financiare de pe trimestrul patru si intreg anul 2010, ca ramane o companie robusta, dar care trebuie sa se adapteze rapid la schimbarile de pe piata, odata cu evolutia retelelor sociale si a mediului mobil

Evolutia Google intereseaza din ce in ce mai mult si piata din Romania, intrucat anul trecut compania a deschis un birou local, condus de fostul marketing manager al Microsoft Romania, Dan Bulucea. Acesta a declarat ca Google va evolua treptat pe piata locala, in special prin lansari de produse si localizari in limba romana a serviciilor companiei americane.

Google este considerata a fi a patra cea mai buna companie la care sa fi angajat.

Presiuni ale pietei

Pe plan international, Google trebuie sa faca fata unor acuzatii privind presupusul abuz pe care compania il exercita asupra cautarilor pe motorul de cautare propriu, dominanta Google fiind remarcata de Comisia Europeana care a demarat cercetari. Compania a primit si numeroase plangeri din partea unor companii private.

Pe langa acestea, compania s-a dovedit pana in prezent incapabila sa tina pasul cu evolutia retelelor sociale, si in special Facebook si Twitter.

Felul in care Page si, in general, staff-ul Google, vor raspunde la aceste provocari ar putea defini viitorul companiei, scrie San Francisco Chronicle.

„Page va trebui sa demonstreze ca se poate adapta la noi concurenti si la schimbarea industriei de online, per total”, comenteaza Clayton Moran, analist financiar al companiei de investitii Benchmark. „In primul rand, trebuie sa arate ca este un lider bun, capabil de a prelua controlul unei companii ce valoreaza 200 mld. $”.

Valoarea actiunilor Google este in prezent de circa 635$, in crestere cu 1,3%, urmare a anuntului privind venirea lui Page la conducerea companiei si a rezultatelor financiare.

Schmidt, numit CEO al Google in 2001, isi va asuma rolul de presedinte executiv, axandu-se pe incheierea de noi contracte, parteneriate precum si atragerea de noi clienti. Acesta va fi consilier pentru Page si Sergei Brin.

Brin va fi responsabil privind lansarea si supervizarea de produse strategice. Acesta nu a oferit insa amanunte privind acest subiect.

Schmidt a declarat ca el si cu cei doi co-fondatori au discutat foarte mult despre cea mai buna structura de management si au ajuns la concluzia ca, in felul in care erau organizati, le lipsea viteza de reactie. „Nu cred ca vom opera alte schimbari majore in companie si in strategia noastra insa consider ca, urmare a acestor modificari, vom opera business-ul mai rapid si mai eficient”, a spus Schmidt.

Analistii din industrie incearca insa sa priveasca mai departe de declaratiile oficialilor Google, absolut subiective, in mod evident.

Unele dintre teoriile analistilor sustin faptul ca Schmidt ar fi fost indepartat de la conducere din cauza problemelor privind incalcarea repetata a dreptului la viata privata, a investigatiilor Comisiei Europene si a reglementarilor din ce in ce mai stricte in SUA precum si a divergentelor de idei dintre cei trei executivi.

Totodata, surse din companie sustin ca au avut loc discutii aprinse intre ei privind decizia de a continua sau a nu continua activitatile in China, urmare a unor scandaluri privind cenzurarea serviciilor Google in statul asiatic.

Joi insa, la intalnirea cu investitorii, atat Page cat si Brin nu au contenit sa il complimenteze si sa ii multumeasca lui Schimdt pentru treaba excelenta pe care a facut-o de-a lungul anilor.

Background-ul lui Larry Page

Viitorul CEO al Google primeste credit de la managementul Google pentru ca a dezvoltat si s-a implicat activ in dezvoltarea motorului de cautare si a sistemului care evalueaza importanta unui site in functie de link-urile primite de la alte pagini web.

„Page va terbui sa dovedeasca ca si-a depasit statutul de ‘baiat genial’ si ca a devenit un CEO matur si responsabil”, a spus Greg Sterling, fondator al companiei de cercetare Sterling Market Intelligence. „Va fi o provocare pentru el”.

Alti analisti sunt de parere insa ca Page era deja implicat in multe dintre activitatile executive din cadrul companiei si nu ii va fi dificil sa se adapteze, „din mers”, schimbarilor.

Page nu a oferit amanunte privind implicarea si planurile sale la conducerea companiei, multumindu-se sa multumeasca lui Schmidt pentru activitatea ca CEO al companiei. „Viitorul tehnologic abia de acum incepe cu adevarat. Sunt foarte nerabdator sa particip mai activ la dezvoltarea companiei. Suntem abia la inceput”, a declarat el.

Plecarea lui Schmidt „va lipsi web-ul” de citate savuroase

Mai departe de implicatiile de business, plecarea lui Schmidt din functia de CEO „va saraci” Internetul de cateva declaratii savuroase, pe care acesta obisnuia sa le faca, mai mult sau mai putin voit, in cadrul conferintelor sau interviurilor la care participa. DailyBusiness.ro a grupat cateva dintre ele.

– In octombrie, in cadrul unei adunari, Eric Schmidt sublinia forta sa si a Google si spunea „nici nu e nevoie sa tastati. Noi stim unde sunteti. Stim ce ati facut. Putem chiar sa cunoastem, cu marja mica de eroare, si ce ganditi acum!”

– Intr-un interviu CNN din aceeasi luna, Schmidt a glumit, spunand ca cei ce s-au simtit afectati negativ de faptul ca locuinta lor apare pe Google Maps „ar putea pur si simplu sa se mute!”. La putin timp dupa acela si-a cerut scuze pentru gluma.

– In cadrul unei conferinte din august, Schmidt a spus audientei ca, folosindu-se de inteligenta artificiala, „daca am destule informatii despre mesajele pe care le trimiteti pe Internet, precum si locul in care traiti, as putea prezice unde urmeaza sa mergeti imediat dupa conferinta aceasta”.

– Tot in august, CEO-ul Google declara pentru Wall Street Journal ca „majoritatea oamenilor nu vrea ca Google sa raspunda intrebarilor lor. Ei doresc ca Google sa le spuna ce sa faca in viitor”.

– In martie, vorbind despre planurile Google, Schmidt a glumit si a spus ca „intr-o zi, ne-am gandit sa facem un program care sa prezica evolutia bursiera. Ulterior insa am realizat ca ar fi ilegal. Deci am oprit proiectul”.

– In decembrie 2009, tot CEO-ul Google a declarat la CNBC ca „Daca vrei ca ceva din ce faci sa nu fie aflat de nimeni, poate ar fi mai bine sa intrerupi ceea ce faci!”.

Urmărește Daily Business pe Google News