- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

„Uraste-ti copilul!”: Campania reclamata penal isi schimba mesajul peste noapte (Video)

11 Oct, 15:47 • karina.popescu
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) a sesizat Parchetul Bucuresti cu privire la o campanie publicitara la un medicament care ar trata autismul, un „caz flagrant de instigare la ura si discriminare impotriva copiilor cu dizabilitati”. Campania a iscat critici dure in piata de media in ultimile zile, dupa care si-a schimbat textul si mesajul. Mai multe detalii, intr-un material DailyBusiness.ro.
„Uraste-ti copilul!”: Campania reclamata penal isi schimba mesajul peste noapte (Video)

„In cursul lunii octombrie compania de import produse farmaceutice Secom a lansat o campanie profund discriminatorie la adresa copiilor cu dizabilitati intelectuale, cu precadere asupra copiilor cu autism sau cu tulburari asociate de spectru autist. Compania a lansat in spatiul public si in mediile online un spot video care aduce atingere demnitatii si imaginii copiilor cu dizabilitati si a parintilor acestora”, se arata in comunicatul CEDCD.
 
Campanie initiala: „Uraste-ti baietelul”

Initial, textul de pe site-ul campaniei – uraste.ro – suna asa: „Bun venit! Nu stim cum ai ajuns aici. Poate ca mesajul nostru ti-a dat de gandit. Sau poate ca treci si tu prin aceleasi lucruri si te-au durut vorbele noastre. Stim ca nu e usor sa traiesti cu boala parintelui sau a copilului tau. Poate ca nu e vorba de vreo boala, ci doar esti obosit. Indiferent cu ce te confrunti, stim ca poti sa urasti aceste probleme destul de mult cat sa le rezolvi. Uraste-ti baietelul! Uraste-i autismul!”.

Din textul initial al campaniei mai face parteurmatorul fragment: ”Uraste-ti baietelul care a devenit de nestapanit. Uraste-ti baietelul care niciodata nu vrea sa stea locului si nici nu te asculta. Uraste-ti baietelul care se enerveaza din nimic si se poarta urat cu ceilalti.  Uraste partea din el care il face asa”.

Transformare peste noapte: „Iubeste-ti baietelul!”

Apoi, dupa cateva zile, timp in care specialisti in piata de media, dar si parinti ai unor copii bolnavi de autism au criticat dur campania in mediile online, mesajul text care apare pe site s-a schimat. In acest moment, suna asa:

„Autismul iti tine copilul prizonier! El va suferi intodeauna de autism, insa cu un tratament corespunzator, terapie specializata, multa grija, rabdare si iubire, dar si cu un adjuvant precum Neuro Optimizer, vei avea parte de mai putine momente dificile si mai multa apropiere de copilul pe care il iubesti. Uraste autismul! Iubeste-ti baietelul!”.

Asadar, de la „uraste” folosit de 3 ori in primul mesaj, campania si-a transformat textul peste noapte. In mesaj apare acum cuvantul “iubeste”, folosit de 3 ori.

Mesajul audio suna asa (fragmente): “Linisteste-te! Nu e nimic in neregula cu el, e doar un copil. Un copil special… Nu e special, nu te mai minti! Si nu e nici normal. E o povara. Un chin. Nu-mi pasa ce spun altii. Dar eu ce cred? Eu cred ca nu mai pot. Pe mine cine ma-ntelege? Ce-am facut sa merit asa ceva? Imi pare rau, dar il urasc. Il urasc atat de tare! Vreau si eu un copil normal. Dar cu el ce fac? O sa-l iubesc de-acum incolo pe cat de mult il urasc in clipa asta”.

Mai jos, clipul oficial:

[dbvideo=933]

Cum se vor transforma sentimentele mamei? Cu ajutorul medicamentului, prezentat mai jos, pe site, sugereaza mesajul.

„Este socant faptul ca din ratiuni de marketing o companie privata isi permite sa instige la ura si discriminare impotriva uneia dintre cele mai vulnerabile categorii sociale existente la nivelul societatii romanesti. Expresii precum –imi urasc copilul- pentru ca are autism este inacceptabila si ea nu poate fi incadrata decat in sfera penala”, a declarat Madalina Turza, presedintele CEDCD.
 
„CEDCD este profund ingrijorat de acest semnal ostil si discriminator aparut la nivelul mediului privat al societatii romanesti, in conditiile in care responsabilitatea sociala corporativa ar trebui sa reprezinte una dintre prioritatile asumate ale tuturor companiilor. Ne exprimam increderea ca autoritatile competente vor tine cont, in instrumentarea acestui caz, de gravitatea posibilelor consecinte ale unor astfel de acte de instigare, dar si de pericolul pe care il implica crearea unui astfel de precedent in Romania”, mai spune documentul.

“Cat dai, atata face”

„Gafa de pornire a fost majora si arata cam la ce nivel suntem cu ideile in Romania. E vorba de o piata in care miza sunt conturile grase de media si in care circula vorba «creatia e bonus». Se dovedeste ca e adevarat proverbul: «Cat dai, atata face.» E o piata pe care, la premiile Effie din acest an, s-au decernat aur numai la sase din cele 19 categorii. Cred ca intr-un an abia se strang 15-20 de campanii normale, cat de cat creative si cu bugete care sa le asigure o vizibilitate normala. Restul sunt adaptari ale campaniilor internationale sau aiureli”, a comentat pentru DailyBusiness.ro analistul media Iulian Comanescu.

In opinia sa, cei care au facut spotul “au calcat pe bec”, pentru ca au lucrat cu unul din subiectele care provoaca in acelasi timp la corectitudine politica si compasiune: “Pe genul asta de ironie – presupun ca de un fel de ironie cruda a fost vorba – poate iesi si ceva gen «Basescu la tinta», hitul de Internet din 2004. Dar jucandu-te cu copiii autisti te expui”, a spus acesta.

Niste scuze ar fi fost mai oportune

Cat priveste incercarea de “a o aduce din condei”,  Comanescu e de parere ca mai oportune ar fi fost niste scuze.

“De regula, campaniile sociale sunt un debuseu pentru agentiile care vor sa se afirme si sa gaseasca clienti comerciali. Cauzele nobile sunt usor de marchetat. Se dovedeste insa ca poti s-o incurci si cu asta”, a conchis acesta.

„Tara de mana a treia”

“Romania,
o tara de mana a treia in care e perfect
posibil sa se fabrice astfel de reclame, ca cea pe care compania Secom o face
pentru a promova un supliment alimentar bun la toate. Inclusiv la autism. Un
supliment alimentar care nu are la baza studii validate stiintific pentru a-i
dovedi eficacitatea. Si atunci, daca nu sunt studii, recurgem la mesaje
subliminale si la santaj sentimental, nu-i asa? Ca doar traim intr-o tara de
maimute care nu au atins inca pragul unei dezvoltari cerebrale care sa permita
rularea proceselor cognitive superioare”, scrie pe totb.ro Ana Dragu,
presedintele Asociatiei Autism Europa Bistrita, una dintre primele persoane
care au reactionat online la aceasta campanie.

Spotul este semnat de Armada Advertising, despre care surse din piata spun ca este un satelit al Propaganda.

Contactat de DailyBusiness.ro, seful Propaganda, Adrian Tuluca, a negat ca ar exista vreo legatura intre Propaganda si Armada, in afara de faptul ca unele persoane din Propaganda au creat Armada. „Sunt niste baieti talentati care au plecat din Propaganda si au creat alta agentie”, a declarat acesta.

Pana la momentul publicarii acestui articol, reprezentantii agentiei Armada Advertising nu au putut fi contactati. Societatea are deschis pe Tribunalul Brasov un dosar de insolventa, incepand cu 3 octombrie anul acesta. Mai multe detalii, aici.

Update 16.24

Intre timp, clipul video si mesajul campaniei publicitare au disparut de pe site-ul uraste.ro.

Citeste si Metamorfoza unei campanii: De la „Uraste” la „Iubeste” si la „Doneaza 1 euro”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania va reveni la ritmul accelerat de deschidere de noi magazine
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania ...
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de 1.300 de euro”
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de ...
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri majore pentru țara noastră
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri ...
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ani, pentru cei ce au muncit în străinătate şi revin în România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ...
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea face înconjurul lumii
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea ...
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un ...
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou post de televiziune
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou ...
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase și viguroase de-a lungul celor 90 de zile
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase ...
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: „Doamne ferește! În ce lume trăim?”
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: ...
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se fac 150 de angajări
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se ...
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun