- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Pericolul Facebook: Cum protejezi secretele firmei de angajatii prea sociabili

29 Apr, 00:01 • marian.rujoiu
Retelele sociale au schimbat relatiile dintre management si resursele umane. Ca sa previna scurgerea de informatii ori alte fenomene nedorite, companiile au inceput sa prevada in contractele de munca in ce conditii au voie angajatii sa intre pe Facebook sau Twitter.
Pericolul Facebook: Cum protejezi secretele firmei de angajatii prea sociabili

Retelele sociale au schimbat relatiile dintre management si resursele umane. Unele companii au prevazut in contractele de munca daca angajatii au voie sau nu sa intre pe Facebook sau Twitter in timpul programului.

Monica Georgiadis, avocat coordonator al practicii de dreptul muncii in cadrul DLA Piper, sustine ca in prezent, companiile au doua abordari referitoare la accesul salariatilor la retelele de socializare.

Astfel, angajatorii fie interzic orice fel de astfel de conexiune, fie permit accesul, dar monitorizeaza aplicatiile.

Potrivit aceluiasi avocat, prima solutie nu este recomandata, pentru ca salariatul poate accesa site-urile respective de pe telefonul mobil, sau gaseste alte site-uri asemanatoare celor care i-au fost interzise.

Cu toate acestea, Monica Georgiadis atrage atentia asupra necesitatii monitorizarii activitatii pe retelele sociale a propriilor angajati, chiar si in afara orelor de program.

Si asta pentru ca angajatul poate furniza informatii legate de companie si in timpul liber, prin postarea unor mesaje aparent, personale, care tin de propria activitate in cadrul firmei angajatoare.

Sanctiuni chiar daca intri pe Facebook de acasa?

Astfel, exista situatii in care angajatorul merge pana in a trece in contractul de munca unele clauze speciale, care sa reglementeze activitatea online a salariatului pe Internet.

Cosmina Simion, avocat in cadrul DLA Piper, spune ca de cele mai multe ori, aceste clauze ocupa nu doar cateva randuri ci pagini intregi din contractul de munca.

Si asta pentru ca, a afirmat Simion, in principiu, angajatorul poate recurge la sanctiuni disciplinare doar pentru activitatea neadecvata desfasurata de salariat in executarea contractului sau de munca.

Pe de alta parte, Cosmina Simion atentioneaza ca angajatorul poate lua masuri disciplinare chiar daca activitatea se desfasoara in afara locului si programului de lucru, dar asta doar daca se incalca anumite clauze stipulate in contractul de munca, printre care clauza de discretie, de loialitate, de confidentialitate sau de cea de neconcurenta.

Una dintre aceste prevederi, clauza de neconcurenta, protejeaza mai ales in cazul in care angajatul ar putea sa posteze informatii confidentiale in retelele sociale, dupa ce a plecat din companie, a adaugat Simion.

Avocatii aceleiasi companii precizeaza ca salariatul este raspunzator pentru prejudiciile aduse angajatorului, in cazul in care se poate stabili o legatura directa intre un prejudiciu si activitatea pe retele sociale din timpul liber al salariatului.

Atentie la scurgerile de informatii si virusarea calculatoarelor

Specialistii atrag atentia si asupra faptului ca accesarea retelelor de tip Facebook, Twitter, Netlog sau Hi5 in timpul orelor de program, folosind serverele companiei, poate duce la virusarea calculatoarelor sau la scurgeri de informatii confidentiale.

In acelasi timp, fotografiile sau videoclipurile compromitatoare pot periclita credibilitatea unei companii si pot afecta imaginea acesteia pe piata.

Monica Georgiadis a mai spus ca exista profesii unde reglementarea activitatii in retelele sociale este cu atat mai importanta cu cat informatiile trebuie bine pastrate.

Printre aceste categorii, Georgiadis a amintit judecatorii, ofiterii de politie, avocatii, doctorii sau chiar politicienii. „Uneori chiar si activitatile membrilor familiei unui salariat pot avea un efect negativ asupra angajatilor”, a adaugat aceasta.

Avocatul sustine insa ca exista profesii, precum cele din showbiz, unde folosirea retelelor de socializare poate fi chiar benefica.

Ce fac si cat stau angajatii pe retelele sociale

Analistul social media Cristian Manafu a afirmat, citand un studiu recent, ca in medie, internautii romani au patru conturi deschise pe retelele de socializare si folosesc trei dintre ele.

In acelasi timp, mai putin de doi din zece utilizatori spun ca au accesul restrictionat de la locul de munca sau scoala.

Analistul social media Cristian Manafu sustine ca un procent de 45,6% dintre cei care utilizeaza retelele sociale se informeaza, cautand noutatile.

Totodata, un procent de 41,3% se uita la fotografiile si filmuletele postate de alti utilizatori.

De asemenea, 39,8% dintre acestia cauta vechi prieteni sau cunoscuti, 37,7% dintre internauti citesc posturile altor utilizatori, iar 32,8% se uita dupa ofertele de munca postate pe retelele sociale.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Școală de șoferi 2025. Cum poți obține gratuit permis auto categoria B
Școală de șoferi 2025. Cum poți obține gratuit permis auto categoria B
Ce salariu câștigă un angajat la McDonald’s România în 2025. Pe lângă leafă, compania oferă și bonuri de masă
Ce salariu câștigă un angajat la McDonald’s România în 2025. Pe lângă leafă, compania oferă ...
Adriana Bahmuțeanu, declarații privind moștenirea lăsată de Silviu Prigoană. „Și-a asigurat copiii și și-a pus deoparte niște bunuri”
Adriana Bahmuțeanu, declarații privind moștenirea lăsată de Silviu Prigoană. „Și-a asigurat ...
Europa intră în alertă. Un stat important al Uniunii Europene își închide frontierele și reintroduce controale stricte!
Europa intră în alertă. Un stat important al Uniunii Europene își închide frontierele și reintroduce ...
Ai card şi cont la CEC Bank? Informări oficiale de ultim moment pentru toţi clienţii din România
Ai card şi cont la CEC Bank? Informări oficiale de ultim moment pentru toţi clienţii din România
HBO anunță lansarea sezonului 2 al serialului care a oprit lumea în loc. Primul sezon i-a dat pe spate pe critici. Trailer OFICIAL
HBO anunță lansarea sezonului 2 al serialului care a oprit lumea în loc. Primul sezon i-a dat pe spate ...
Vești bune pentru românii cu bani la saltea. Sfatul analiștilor. Măsura se aplică din ianuarie 2025
Vești bune pentru românii cu bani la saltea. Sfatul analiștilor. Măsura se aplică din ianuarie 2025
WhatsApp a lansat o nouă funcție pe care utilizatorii o așteptau de multă vreme. Cum funcționează și cât de utilă este
WhatsApp a lansat o nouă funcție pe care utilizatorii o așteptau de multă vreme. Cum funcționează ...
Claudia Pătrășcanu, șocată de prețurile exorbitante din Dubai. Câți bani a plătit pentru două prăjituri: ”Măcar dacă erau bune. Nu mai vin curând”
Claudia Pătrășcanu, șocată de prețurile exorbitante din Dubai. Câți bani a plătit pentru două ...
Încep lucrările la noua autostradă. Cum va schimba A1 Sibiu-Pitești traficul și va împiedica cozile eterne de pe Valea Oltului
Încep lucrările la noua autostradă. Cum va schimba A1 Sibiu-Pitești traficul și va împiedica cozile ...
Românii vor putea călători în SUA fără vize! Anunț de ultimă oră făcut de Ambasada României în Statele Unite ale Americii
Românii vor putea călători în SUA fără vize! Anunț de ultimă oră făcut de Ambasada României ...
Criza alegerilor din România. Procurorii, pe pauză în plină anchetă despre implicarea Rusiei și atacurile cibernetice! „Au fost sărbători, da?”
Criza alegerilor din România. Procurorii, pe pauză în plină anchetă despre implicarea Rusiei și ...
EXCLUSIV Bătaie de joc pe față! Prețul ridicol pentru care se închiriază o garsonieră cu cada în bucătărie, în inima Capitalei. WC-ul este amplasat lângă frigider
EXCLUSIV Bătaie de joc pe față! Prețul ridicol pentru care se închiriază o garsonieră cu cada ...
Un oraş din România a depăşit marile capitale europene. Investiţii de 2,5 miliarde de euro în ultimii 17 ani
Un oraş din România a depăşit marile capitale europene. Investiţii de 2,5 miliarde de euro în ultimii ...
România își întărește armata. Ministrul Apărării cere o creștere spectaculoasă a efectivelor
România își întărește armata. Ministrul Apărării cere o creștere spectaculoasă a efectivelor
Test IQ pentru românii cu o minte puternic dezvoltată. Rezolvă puzzle-ul matematic din imagine în doar 5 secunde
Test IQ pentru românii cu o minte puternic dezvoltată. Rezolvă puzzle-ul matematic din imagine în ...
Declinul supermarketurilor Kaufland. Mai multe magazine ale retailerului german vor fi închise din cauza crizei financiare
Declinul supermarketurilor Kaufland. Mai multe magazine ale retailerului german vor fi închise din cauza ...
Viciul care te costă mai mult decât banii. Câți ani din viață pierzi fumând 20 de țigări pe zi
Viciul care te costă mai mult decât banii. Câți ani din viață pierzi fumând 20 de țigări pe zi