„O tendinta foarte noua in e-mail marketing este cea de integrare video gif in e-mail, la nivel international se vorbeste de rate foarte mari de raspuns in urma folosirii acestei noi tehnologii, insa in Romania, desi serviciul este disponibil, nu putem vorbi inca de o piata datorita costurilor foarte mari si datorita faptului ca din cauza costurilor serviciul se preteaza doar pentru bazele de date mari”, subliniaza o tendinta Andrei Georgescu, managing partner al agentiei specializate in e-mail marketing White Image.
De asemenea, e-mail marketing-ul a inceput sa fie integrat cu platforme CRM si call center-uri care permit trimiterea de notificari de plata si mesaje tranzactionale prin e-mail, complementar cu serviciile oferite de companii.
„Mai nou, vorbim de integrarea cu aplicatii de web analytics care permit trimiterea de mesaje relative la interesele userilor manifestate prin navigarea in site, mesaje cu rate foarte mari de raspuns”, mai spune Georgescu, de la White Image, companie autohtona ce gestioneaza anual un volum de peste 60 milioane de e-mail-uri.
De asemenea, integrarea cu social media a acestui tip de publicitate este „la moda”, insa rezultatele acestei tehnici sunt destul de greu de cuantificat, posibile efecte notabile putandu-se obtine in prezent doar in cateva domenii cum ar fi electronice, gadgeturi, auto sau publishing, este de parere Georgescu.
Cititi aici mai multe despre integrarea social media in e-mail marketing.
Conform unui studiu StrongMail, integrarea e-mailului cu social media este un trend in crestere. 27% dintre marketerii repondenti au admis ca au inclus in strategiile de comunicare pe e-mail, pentru 2010, aceasta tactica, pe care au si implementat-o. O parte dintre acestia au declarat ca integrarea e-mailului cu social media a reprezentat una dintre cele mai importante initiative pe care au adoptat-o pentru 2010 in ceea ce priveste programele de e-mail. 42% dintre cei care au implementat noua tactica in campaniile de e-mail marketing au raportat o crestere a performantei campaniilor, in timp ce 35% nu au identificat nicio oportunitate de crestere. Concluzia studiului este ca succesul acestei integari este inca dificil de masurat, subliniaza Georgescu.
Oficialii Mail Agent, filiala a firmei ActiveSoft, parte din NCH, subliniaza ca e-mail marketing-ul merge „in tandem cu Facebook si Twitter”. „E-mail-ul isi pastreaza atributele sale de instrument social chiar si in contextul noului val ce a adus Facebook si Twitter pe lista canalelor de comunicare”, spune Florin Ionescu, coordonator proiect Mail Agent.
„Reteta succesului, sustinuta de numeroase voci, dar si de rezultate ale unor studii, este aceea de creare a unui tandem intre email si Facebook / Twitter. Acest tandem este menit sa aduca rezultatele dorite in ceea ce priveste accelerarea cresterii listei de abonati, cresterea reputatiei brand-ului si produselor, generare de lead-uri calificate”, mai spune Ionescu.
Mail Agent a fost lansat la inceputul lui 2009, functionand pana in urma cu trei luni exclusiv pentru cele 20 de site-uri din portofoliul propriu. Reprezentantii companiei spun ca este dificil sa ofere estimari privind numarul de clienti atrasi, luand in considerare fluctuatiile economice din prezent.
Desi piata de e-mail marketing a crescut in Romania anul trecut cu circa 10%, conform oficialilor White Image, acest segment este in prezent inca sub nivelul tarilor dezvoltate. „In afara e-mailul are o componenta strategica foarte bine pusa la punct de marea majoritate a companiilor mari, in Romania inca nu se poate vorbi de asa ceva decat in unul, doua cazuri. Mare parte sunt doar de proiecte punctuale de comunicat prin e-mail”, subliniaza Andrei Georgescu.
In prezent nu exista studii oficiale care sa indice o valoare exacta a pietei de e-mail marketing.
„Piata de e-mail marketing va creste si anul acesta tot cu aproximativ 10%. Cresterile vin din partea companiilor care nu mai pot sa-si gestioneze inhouse comunicarea pe e-mail, pentru ca nu au resursele tehnice necesare sau pentru ca doresc sa-si imbunatateasca ROI-ul obtinut din comunicare pe e-mail. Principala crestere in domeniu nu este neaparat generata de cresterea numarului de e-mailuri trimise cat de serviciile asociate, gen strategie, design, copywriting specific pentru e-mailuri”, mai spune Georgescu.
Rata de deschidere a e-mail-urilor a fost in 2009 de 24.48 % iar pe primul trimestru al lui 2010 a fost de 25.92 % in crestere fata de 24,18% pe primul trimestru in 2009, conform White Image.
In 2009, White Image a generat afaceri in crestere cu circa 12%. „Anul acesta cred ca vom avea acelasi ritm de crestere, desi speram ca incepand cu trimestrul trei sa acceleram putin astfel incat sa evoluam cu 20% in 2010. Ramane de vazut”, mai spune Georgescu.
Conform Ministerului de Finante, White Image a generat afaceri de circa 250.000 euro in 2008.
Oficialii Mail Agent considera ca, in ciuda unei piete inca nu foarte dezvoltate si a numarului din ce in ce mai mare de companii ce fac e-mail marketing, mai exista oportunitati pe aceasta piata. „Doar o parte dintre companiile care colecteaza adrese de e-mail comunica profesional – au grija sa inlature adresele gresite si adresele care s-au dezabonat din baza de date sau sunt atente la indicatori de performanta”, spune Florin Ionescu.
„In urmatorii 2-3 ani e-mail marketing-ul va reusi sa raspunda fidel la doua intrebari esentiale – ‘Ai niste date? Ce faci cu ele?’ Nu va mai fi suficient sa stii pe ce anume s-a dat click si de cate ori. Situatiile atat de des intalnite in cazul magazinelor online, legate de abandonarea cosurilor, vor fi valorizate; informatiile legata de varsta si sex nu vor mai ramane nevalorizate, vor fi folosite pentru a fideliza si rasplati abonatii”, incheie Florin Ionescu.
Alti jucatori de pe piata e-mail marketingului sunt Kondiment sau MRM Conectoo – divizie a grupului de media McCann.
Resurse suplimentare
– Cititi aici despre masurarea impactului e-mail marketing-ului.
– In ce ar investi mai intai advertiserii online?