Decizia prin care Austria, singurul opozant la integrarea noastră în Schengen, primește portofoliul Afacerilor Interne și Migrației este considerată o mare surpriză, după cum notează euronews. Chiar Austria este țara ”pe care Curtea Europeană de Justiție a condamnat-o pentru extinderea ilegală a controalelor la frontieră, care a cerut ca fondurile europene să fie utilizate pentru garduri și care a blocat integrarea deplină a României și Bulgariei în Schengen”, arată sursa citată.
Iar dacă surpriza nu e suficient de mare, se adaugă la ea faptul că nominalizatul Austriei la funcția de comisar european pentru migrație, Magnus Brunner, este calificat strict în domeniul financiar. Sub protecția anonimatului, un înalt oficial al Comisiei Europene (CE) anticipează că Brunner va avea parte de o audiere parlamentară severă, Pe de altă parte, același oficial descrie drept ”utilă” aducerea pe funcția respectivă a unui politician dintr-un stat extrem de preocupat de problema Schengen.
Potrivit CE, Magnus Brunner este ministrul federal de Finanțe al Austriei din decembrie 2021. El a mai fost secretar de stat în Ministerul Federal pentru Transport, Inovare și Tehnologie.
Premierul Austriei, Karl Nehammer, îl descria în iulie pe Brunner drept ”un politician guvernamental cu experiență, cu nivel ridicat de expertiză în politica financiară, economică și de concurență la nivel național și european”. La acel moment, se vorbea insistent despre nominalizarea lui Brunner pentru un post de comisar în domeniul economic sau financiar.
În cele din urmă însă, iată că Brunner a fost nominalizat de Austria pentru portofoliul Migrației, ceea ce, din perspectiva României și a Bulgariei, nu este cea mai fericită veste legată de integrarea în Schengen.
Ciolacu: Austriecii se ”fandosesc” când se opun intrării României în Schengen
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat recent că austriecii se ”fandosesc” când se opun intrării României în Schengen. ”România a adus un echilibru în Europa. Dacă România nu era acest tampon, cu costuri economice, repet, cu costul scăderii nivelului de trai, de asta m-au supărat guvernul Austriei și cancelarul Nehammer. Domn’e, nu poți, la nivelul tău, să nu înțelegi rolul pe care l-a jucat și îl joacă în continuare România în contextul războiului din Ucraina. Iar tu să te fandosești pentru un interes de partid, un interes de politică internă, să nu accepți un drept al României”, a afirmat Ciolacu.
Premierul a condamnat opoziția față de intrarea României la Schengen în contextul în care, consideră el, potențialul țării noastre este recunoscut la nivel mondial și, implicit, european. ”„Toată lumea, toată regiunea și toată Europa vede potențialul fantastic al României”, a subliniat Ciolacu.
Citește și Avertisment dur pentru cei care își țin banii la saltea! Riști să pierzi tot
În același context, ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a declarat că România și-a îndeplinit toate obligațiile asumate după intrarea în Schengen-ul aerian și că Bucureștiul așteaptă acum rezultatul alegerilor parlamentare din Austria pentru a intra în Schengen și cu frontierele terestre.