- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

AEP dezvăluie numărul impresionant al românilor înscriși pentru votul prin corespondență la alegerile prezidențiale

11 Oct, 23:27 • Bugiu ⁠Ana Maria
Perioada în care alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate puteau să se înscrie pentru a vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale s-a încheiat. AEP dezvăluie numărul impresionant al românilor înscriși.
AEP dezvăluie numărul impresionant al românilor înscriși pentru votul prin corespondență la alegerile prezidențiale

Perioada în care alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate puteau să se înscrie pentru a vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale s-a încheiat, potrivit Antena 3 CNN.

Perioada de înscriere pentru votul prin corespondență la alegerile prezidențiale din România s-a încheiat pe 10 octombrie, iar datele furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) arată un interes mai redus față de votul prin corespondență în rândul românilor din străinătate. Astfel, între 1 aprilie și 10 octombrie, un număr de 6.916 cetățeni români s-au înregistrat pentru a vota prin această metodă.

În 2020, numărul românilor care s-au înscris la votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare, a fost de peste 39.000.

Te-ar putea interesa și: BEC a validat 10 candidaţi din partea partidelor şi patru independenţi. Candidaturile finale la alegerile prezidenţiale

foto: alegeri prezidentiale

AEP dezvăluie numărul impresionant al românilor înscriși pentru votul prin corespondență la alegerile prezidențiale

În contextul alegerilor parlamentare, care se desfășoară concomitent cu cele prezidențiale, până vineri după-amiază, au fost primite 6.014 cereri pentru votul prin corespondență din partea alegătorilor români din afara țării. Termenul-limită pentru înregistrarea ca alegător prin corespondență la alegerile prezidențiale a fost 10 octombrie, în timp ce pentru alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, acesta este 17 octombrie.

În plus, cetățenii români din străinătate au avut posibilitatea să se înregistreze ca alegători la secțiile de votare până la sfârșitul lunii septembrie. Conform informațiilor AEP, pentru alegerile prezidențiale s-au primit 6.751 de cereri de vot la secție, iar pentru alegerile parlamentare, numărul a fost de 6.067.

Comparativ cu alegerile din 2020, când peste 39.000 de români s-au înscris pentru votul prin corespondență la alegerile parlamentare, acest an pare să indice o scădere mare a interesului pentru această modalitate de vot. Nu se știe, totuși, ce i-a determinat pe românii din Diaspora să acționeze astfel.

Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu a răspuns la întrebări! Cu cine ar vota Premierul României la prezidențiale