În acest an electoral, peste 18 milioane de români se află pe listele de alegători. Dintre aceștia, aproximativ 900.000 au pentru prima dată drept de vot. Mai exact, este vorba despre tinerii care au împlinit 18 ani după precedentele alegeri, conform Observator News.
La început, se prezintă actul de identitate. Documentul va fi verificat electronic de STS cu ajutorul unui dispozitiv al Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Apoi, vei fi repartizat către un membru al secţiei de votare, căruia îi vei prezenta încă o dată actul de identitate. Va trebui să semnezi în lista electorală și vei primi buletinele de vot, alături de ştampila cu menţiunea „VOTAT”.
Ai mai putea fi interesat de: Anunț major pentru românii care vor vota la alegerile din 9 iunie 2024. Riscurile la care se supun persoanele care încalcă legislația electorală
Înainte de a intra în cabina de vot, este necesar să te asiguri că pe spatele fiecărui buletin de vot primit este aplicată ștampila de control a secției de votare. În cazul în care aceasta lipsește, votul va fi declarat nul. De asemenea, în cabina de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT” trebuie să fie aplicată în patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent pentru care vrei să votezi la aceste alegeri. În situația în care greșești aplicarea ștampilei, ai posibilitatea de a cere un nou buletin de vot, iar primul va fi declarat anulat.
În plus, trebuie să știi că este nevoie ca buletinele de vot să fie îndoite şi introduse în urna corespunzătorare. În cele din urmă, vei restitui ștampila şi vei primi înapoi actul de identitate. Pe buletinele de identitate va fi aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT”, iar pe cărţile de identitate un timbru autocolant cu aceeaşi mențiune „VOTAT” și data în care au loc alegerile. Mare antenție! Pe noile cărți de identitate electronice nu se va aplica acest timbru.
Vezi mai multe știri: La ce secție de votare votez? Iată cum afli unde votezi pe 9 iunie