- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Alegeri 9 iunie. Ce riscă românii care încalcă legislația electorală la alegerile locale și europarlamentare

01 Jun, 19:37 • Adrian Popovici
Pe 9 iunie au loc primele alegeri din acest an, cele locale și cele europarlamentare. Românii care încalcă legislația electorală riscă pedepse grave.
Alegeri 9 iunie. Ce riscă românii care încalcă legislația electorală la alegerile locale și europarlamentare

Pe 9 iunie 2024, cetățenii României sunt chemați la urne pentru prima rundă de alegeri din acest an, alegerile locale și cele europarlamentare. Înainte de a merge la urne, românii trebuie să știe că întreg procesul electoral vine la pachet cu o serie de reguli stricte pentru partide, candidați și cetățenii obișnuiți, iar încălcarea lor poate atrage sancțiuni severe, după cum arată avocatnet.ro.

Desfășurarea alegerilor locale și europarlamentare de pe 9 iunie este reglementată de două acte normative principale: Legea 115/2015 pentru alegerile locale și Legea 33/2007 pentru scrutinul europarlamentar. Aceste legi prevăd că libertatea exprimării voinței politice a cetățenilor trebuie să fie însoțită de respectarea drepturilor celorlalți participanți la procesul electoral și de evitarea comiterii de contravenții.

După cum arată sursa citată, înscrierea cu bună știință a unui alegător în mai multe liste electorale sau înscrierea unor persoane fictive la alegerile din 9 iunie, dar și la scrutinurile următoare este considerată o contravenție gravă. Sancțiunile variază în funcție de tipul alegerilor:

– Pentru alegerile locale: amendă între 2.200 și 3.000 lei.

– Pentru alegerile europarlamentare: amendă între 4.500 și 10.000 lei.

Distribuirea de băuturi alcoolice în timpul adunărilor electorale sau în ziua scrutinului, precum și continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei sau influențarea alegătorilor în ziua votului, pe 9 iunie,  sunt fapte interzise de lege. Acestea sunt sancționate cu amenzi între 2.200 și 3.000 lei.

Alegeri 9 iunie
Alegeri 9 iunie

Te-ar putea interesa și: Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare începe vineri şi se termină pe 8 iunie. Ce reguli trebuie să respecte partidele

Ce nu trebuie să facă românii pe 9 iunie?

Refuzul de a permite accesul persoanelor autorizate în localul de vot atrage o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 lei. De asemenea, prezența altor persoane în cabina de vot, fotografierea sau filmarea buletinului de vot și tipărirea neautorizată de buletine de vot sunt sancționate similar.

Pe lângă amenzile aplicate, contravenienții trebuie să știe că pe 9 iunie, precum și în celelalte alegeri din acest an, bunurile folosite sau destinate comiterii contravențiilor, precum și cele rezultate din comiterea acestora, se confiscă.

Conform prevederilor legale, contravențiile electorale pot fi constatate și sancționate de diverse autorități, inclusiv ofițerii de poliție, jandarmeria, președintele biroului electoral de circumscripție, împuterniciții președintelui Autorității Electorale Permanente, precum și prefecții și subprefecții.

Pentru a evita sancțiunile și a contribui la un proces electoral corect și transparent, alegătorii sunt sfătuiți să respecte toate regulile și reglementările impuse de legislația electorală. În ziua votului, este esențial să se abțină de la orice comportament care ar putea fi interpretat ca o încercare de influențare a altor alegători sau de manipulare a procesului electoral.

Citește și: Klaus Iohannis, mesaj de importanță majoră pentru români: „Alegerile europarlamentare din 2024 reprezintă un test”