Alegeri europarlamentare 2024. Săptămâna aceasta, Parlamentul European este reunit în plen la Strasbourg. Europarlamentarii vor vota propunerile pentru sistemul candidaților cap de listă, conform celor transmise de Antena 3 CNN.
Mai precis, este solicitat un acord obligatoriu între Parlament și Consiliul European, cu privire la procesul pentru alegerea președintelui Comisiei.
În altă ordine de idei, Parlamentul European și-a adoptat deja poziția pentru negociere referitoare la noi norme, care consolidează dreptul la reparare și reduc impactul consumului în masă asupra mediului. Ideea ar fi să alegem să reparăm în loc să cumpărăm ceva nou, chiar și după expirarea garanției. Ceea ce ar însemna, printre altele, o piață a reparațiilor mai competitivă și stimulente pentru a alege repararea.
Eurodeputații au dezbătut și votat și poziția lor de negociere cu Consiliul cu privire la noile reguli pentru reducerea, reutilizarea și reciclarea ambalajelor în Uniunea Europeană. Este vorba despre propuneri de facilitare a reutilizării și reciclării ambalajelor, de reducere a ambalajelor și deșeurilor inutile și de încurajare a utilizării conținutului reciclat.
Eurodeputații doresc să interzică vânzarea pungilor din plastic cu greutate foarte redusă, cu excepția cazului în care acest lucru este necesar din motive de igienă, precum și utilizarea așa-numitelor produse chimice indestructibile.
Aceste alegeri au loc o dată la cinci ani și sunt cele mai mari alegeri transnaționale din lume. Peste 400 de milioane de alegători cu drept de vot sunt chemați să voteze în același timp pentru reprezentanții lor politici în Parlamentul European. În urma alegerilor, Parlamentul votează pentru a alege noul șef al Comisiei Europene, care este organul executiv al UE, și pentru a aproba întreaga echipă de comisari.
Având în vedere că în România alegerile se pot organiza duminica, europarlamentarele din 2024 ar urma să aibă loc în țara noastră duminică, 9 iunie, potrivit Digi24. Alegerile europarlamentare în România sunt primele din anul electoral 2024. Anul viitor, urmează să se desfășoare și localele, parlamentarele și prezidențialele.
În acest context, la nivelul Coaliției de guvernare se discută posibilitatea comasării a două runde de scrutin. Parlamentul European este alcătuit din 705 de deputaţi aleşi în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene extinse. Din 1979, deputaţii sunt aleşi prin vot universal direct pentru o perioadă de cinci ani.