- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Alegeri locale 2024. PSD și PNL negociază candidați comuni pentru mai multe primării din țară. Ce primari și-ar putea pătra posturile

06 Feb, 18:08 • Adrian Popovici
În ultimele săptămâni, după ce au căzut de acord în ceea ce privește comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, liderii PSD și PNL au purtat discuții pentru a evalua posibilitatea stabilirii unor candidați comuni în cursele electorale locale, cu scopul de a securiza pozițiile din marile orașe.
Alegeri locale 2024. PSD și PNL negociază candidați comuni pentru mai multe primării din țară. Ce primari și-ar putea pătra posturile

În ultimele săptămâni, după ce au căzut de acord în ceea ce privește comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, liderii PSD și PNL au purtat discuții pentru a evalua posibilitatea stabilirii unor candidați comuni în cursele electorale locale, cu scopul de a securiza pozițiile din marile orașe, arată Antena 3 CNN.

Cele două formațiuni politice din alianță ar fi decis să propună candidați comuni pentru mai multe orașe-cheie. Cu toate acestea, situația rămâne incertă în ceea ce privește Primăria Capitalei. Încă nu s-au clarificat detaliile în ceea ce privește această poziție, dar există posibilitatea ca acest lucru să se întâmple în cadrul ședinței coaliției planificate pentru mijlocul săptămânii curente. De asemenea, în aceeași ședință a coaliției, PSD și PNL vor purta discuții despre cum vor împărți candidaturile pentru marile orașe, acolo unde nu dețin deja primari.

Există orașe în care PSD are deja candidați stabiliți și nu se poartă discuții pentru candidați comuni. De exemplu, la Craiova, Olguța Vasilescu rămâne în cursa electorală, iar la Pitești, Cristian Gentea candidează pentru un nou mandat. Situația este similară și în cazul Buzăului, unde Constantin Toma rămâne un candidat incontestabil, și la Galați, unde Ionuț Pucheanu este candidatul social-democraților.

Situția este similară și în cazul PNL. Există câteva primării pentru care nu se poartă discuții pentru a stabili candidați comuni. La Cluj-Napoca, de exemplu, Emil Boc rămâne în funcție ca primar și nu va avea un contracandidat din partea PSD. Același lucru se întâmplă și la Oradea, unde Florin Birta este candidatul PNL, la Suceava, unde Ion Lungu rămâne candidat al PNL, și la Constanța, unde fostul senator Vergil Chițac își continuă mandatul fără un concurent din partea PSD.

Citește și: Comasarea alegerilor din 2024 rămâne în aer. Marcel Ciolacu: „Ne folosim prea multă energie pe acest subiect”

PSD și PNL poartă discuții pentru stabilirea unor candidați comuni la alegerile locale. Sursă foto: Arhivă
PSD și PNL poartă discuții pentru stabilirea unor candidați comuni la alegerile locale. Sursă foto: Arhivă

Unde s-au blocat discuțiile despre posibili candidați comuni?

Provocarea principală în ceea ce privește candiați comuni PSD-PNL rămâne în București, unde există două sectoare și Primăria Capitalei, ambele dorite atât de PSD, cât și de PNL. În Sectorul 1, liberalii au deja un candidat anunțat, dar nimic nu este stabilit definitiv. În Sectorul 2, social-democrații își doresc în continuare să îl propună pe Dan Cristian Popescu, candidatul lor și acum patru ani, în timp ce la Sectorul 1, PNL îl promovează pe deputatul George Tuță.

Cu toate acestea, competiția cea mai acerbă este pentru Primăria Capitalei. Nicușor Dan și-a exprimat ferm dorința de a obține un nou mandat, însă liberalii nu îl mai susțin. În prezent, PSD o are în cursă pe Gabriela Firea, dar situația este încă neclară. Totul va depinde de rezultatul ședinței de coaliție de joi, pentru a vedea dacă vor putea avansa în continuare discuțiile despre posibili candidați comuni.

În săptămânile următoare, până la sfârșitul lunii februarie, ar trebui să știm care ar putea fi candidații la Primăria Capitalei și celelalte sectoare, dat fiind că se preconizează că alegerile vor fi comasate între 6 și 9 iunie, inclusiv cele europene și cele locale.

Te-ar putea interesa și: Alegeri 2024. Lucian Bode explică de ce comasarea alegerilor este în interesul românilor. „Va fi un an foarte complicat”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...