- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Alegeri locale 2024. Scandal la Sectorul 1. BEC a suspendat centralizarea voturilor

10 Jun, 20:20 • Adrian Popovici
BEC a decis să suspende centralizarea voturilor din Secotrul 1 al Capitalei.
Alegeri locale 2024. Scandal la Sectorul 1. BEC a suspendat centralizarea voturilor

Biroul Electoral al Sectorului 1 a luat o decizie fără precedent, suspendând activitatea de centralizare a proceselor verbale cu rezultatele votului de duminică. Acest anunț a generat o serie de reacții intense și controverse în rândul principalilor candidați la poziția de primar al acestui sector, notează Antena 3 CNN.

După aproape două zile de activitate neîntreruptă, zeci de reprezentanți din secții de votare încă se află în fața sediului, așteptând reluarea procesului de centralizare. După cum explică sursa citată, este posibil ca activitatea să fie fi reluată marți dimineața, fapt care nu a liniștit spiritele agitate de tensionarea situației.

George-Cristian Tuță, candidatul PSD-PNL, pare să aibă un avans mic față de actualul primar de la Sectorul 1, Clotilde Armand, în Sectorul 1. Candidata USR a mers chiar la Biroul Electoral de Sector pentru a solicita suspendarea centralizării, contextul fiind marcat de un evident scandal.

„După numărarea a 98,7% din totalul secţiilor de vot din sector, George Tuţă este noul primar al Sectorului 1. Numărătoarea paralelă arată 475 de voturi în plus pentru George Tuţă”, precizează PNL Sector 1, luni dimineaţa, pe pagina de Facebook.

Te-ar putea interesa și: Scandal național din cauza alegerilor la Sectorul 1. George Tuță dă de pământ cu Clotilde Armand: „Buletine de vot care vin cu niște autocare”

Decizia BEC în cazul alegerilor de la Sectorul 1, criticată

Pe de altă parte, PNL, prin vocea prim-vicepreședintelui Rareș Bogdan, a criticat vehement decizia de suspendare a activității la Biroul Electoral al Sectorului 1,

Informații de culise au ieșit la iveală din interiorul Biroului Electoral al Sectorului 1, unde se pare că mai mulți oameni au leșinat din cauza epuizării, fiind necesară intervenția ambulanței de mai multe ori. Pentru a asigura siguranța și integritatea procesului electoral, toate elementele electorale au fost preluate în custodie de către BES 1, inclusiv ștampila de control, iar camera în care acestea sunt depozitate este sub paza strictă a Jandarmeriei și sigilată. Președintele BES 1 a cerut comandantului obiectivului să mobilizeze suficient personal pentru paza acestuia.

Suspendarea procesului electoral nu este un fenomen izolat doar în Sectorul 1. La Timiș, Biroul Electoral Județean a decis și el să suspende activitatea, iar operațiunile de verificare și centralizare a proceselor-verbale au fost reprogramate pentru o zi ulterioară. Prefectura Timiș a anunțat această decizie, arătând că aceasta este aplicată și la nivelul Biroului Circumscripției Județene nr. 37 Timiș.

Biroul Electoral Central urmează să aibă o ședință în această seară, în cadrul căreia se va discuta și situația tensionată generată de haosul înregistrat la nivelul Birourilor Electorale Județene, unde oamenii sunt epuizați după zile întregi de muncă continuă.

Citește și: Un nou circ politic marca USR. După demisia lui Drulă, Lasconi și Fritz „se bat” pentru alegerile prezidențiale din septembrie 2024