- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Alegeri prezidențiale 2024. PSD și PNL anunță azi când se vor desfășura cele două tururi

19 Jun, 09:25 • Adrian Popovici
PSD și PNL ar urma să decidă astăzi datele celor două tururi ale alegerilor prezidențiale. Pe masa coaliției se află opțiunea de a le organiza în septembrie sau în noiembrie-decembrie.
Alegeri prezidențiale 2024. PSD și PNL anunță azi când se vor desfășura cele două tururi

Liderii PSD și PNL se vor reuni miercuri într-o ședință a coaliției pentru a stabili data alegerilor prezidențiale. Liberalii susțin organizarea acestora la sfârșitul anului, în noiembrie-decembrie. Asta în timp ce pesediștii își doresc ca cele două tururi aibă loc în septembrie, așa cum stabilește legea adoptată în urmă cu câteva luni, notează Antena 3 CNN.

Atunci când a fost întrebat de o posibilă modificare a datei la care au loc alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă a adăugat și că alegerile locale și europarlamentare au perturbat semnificativ procesul de învățământ.

„Este adevărat că atunci când am discutat calendarul alegerilor, s-a convenit, fără să fie formalizat, ca data alegerilor să fie în septembrie. După modul în care s-au desfășurat alegerile locale și europarlamentare și feedback-ul, mesajele pe care le-am avut din teritoriu, în primul rând de la părinți – a fost o chestiune legată de faptul că a fost perturbat procesul de învățământ.

Iată că suntem în a opta zi și nu avem încă rezultatele finale. Au fost școli care nu își reluaseră, la sfârșitul săptămânii, activitatea, ca atare toți cei care au examene de capacitate, bacalaureat, s-au simțit afectați de acest aspect”, a declarat Nicolae Ciucă despre alegerile prezidențiale.

În plus, Nicolae Ciucă a vorbit și despre faptul că anterior coaliția a stabilit că cele două tururi ale alegerilor prezidențiale au fost stabilite în luna septembrie. Luni, acesta a explicat că asta ar însemna că votarea ar urma să aibă loc după două luni de concedii.

„Mai mult, urmează să avem o perioadă de două luni de vară, până în septembrie știm bine care sunt activitățile, e perioadă de concedii”, a mai adăugat Ciucă pe tema alegerilor prezidențiale.

Alegeri prezidențiale
Alegeri prezidențiale

Te-ar putea interesa și: PSD își pregătește strategia pentru prezidențiale. Marcel Ciolacu, anunț surpriză despre susținerea lui Mircea Geoană în cursa pentru Cotroceni

Ce se discută în coaliție despre alegerile prezidențiale?

Întrebat despre discuțiile cu Marcel Ciolacu privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale, președintele PNL a precizat: „Nu am avut încă o discuție concretă și detaliată pe acest subiect. Vom discuta miercuri în cadrul coaliției și cred că vom stabili atunci data acestor alegeri”. Totodată, el a exclus posibilitatea unui candidat comun PSD-PNL la prezidențiale.

În contrast, social-democrații susțin organizarea alegerilor în septembrie, conform acordului inițial. Astfel, ședința de miercuri va fi crucială pentru definirea calendarului electoral, având în vedere divergențele dintre cele două mari partide din coaliție cu privire la data alegerilor prezidențiale.

Citește și: PNL își pregătește candidatul pentru prezidențiale. Pe masa liberalilor se află chiar și ieșirea de la guvernare în 2024