- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alegeri prezidențiale 2024. Record la numărul secțiilor de votare din străinătate

24 Oct, 14:31 • Bumbeneci Diana
Număr record de secţii de votare în străinătate, la alegerile prezidențiale: „Nu există așa ceva în nicio altă țară”
Alegeri prezidențiale 2024. Record la numărul secțiilor de votare din străinătate

Secțiile de vot stabilite pentru românii care vor vota, din străinătate, la alegerile prezidențiale, vor ajunge la un număr record în 2024. Anunțul AEP confirmă beneficiile de care se vor bucura românii din diaspora.

Mai multe secții de votare pentru românii din disapora

Șeful Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat, în cursul zilei de joi, că pentru alegerile prezidenţiale va fi „un număr record de secţii de votare” în străinătate. Peste 900 de locații vor fi puse la dispoziție pentru românii plecați peste granițele țării.

Toni Greblă a transmis, în cadrul unei conferințe de presă, că dintr-o discuţie preliminară avută cu reprezentanţii Ministerului de Externe a reieşit că pentru alegerile prezidenţiale „vor fi cel puţin câte secţii de votare au existat pentru alegerile europarlamentare”.

Citește și: Cum vor vota românii plecați din localitate. Anunțul AEP

„Într-o discuţie preliminară avută cu Ministerul de Externe, cu care avem o foarte bună colaborare, s-a stabilit că cel puţin câte secţii de votare au existat pentru alegerile europarlamentare, adică peste 950, vor fi organizate şi pentru alegerea preşedintelui României. Şi, repet, este un număr record de secţii de votare pe care România le deschide în străinătate. Nicio altă ţară din lume nu deschide peste 900 de secţii de votare în străinătate”, a declarat Toni Greblă.

Toni Greblă, despre secțiile de vot pentru diaspora
Toni Greblă, despre secțiile de vot pentru diaspora

Preşedintele AEP a mai explicat că Ministerul de Externe va comunica Autorităţii Electorale Permanente, până la începutul lunii noiembrie, numărul secţiilor de votare pe care preconizează să le deschidă în străinătate.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc în 24 noiembrie, iar turul al doilea în 8 decembrie. Au fost validate candidaturile a 14 pretendenţi la fotoliul de preşedinte al României. Biroul Electoral Central a publicat recent macheta buletinului de vot.

Potrivit oficialului, campania electorală se va încheia în ziua de 23 noiembrie, la 07.00 dimineaţa.

„Deci, în ziua de 23 noiembrie şi ziua de 24 noiembrie este interzisă orice manifestare care ţine de campania electorală pentru alegerea preşedintelui. Votarea în ţară se va face duminică, 24 noiembrie, de la 07.00 la 21.00.

Există posibilitatea ca prin decizia preşedintelui secţiei de votare şi a nimănui altcineva, dacă acesta constată că în secţia de votare sau la râînd există încă cetăţeni care nu şi-au exercitat dreptul de vot, preşedintele poate să decidă prewlungirea până la ora 23.59, când aplicaţia posă la dispoziţie de AEP se închide automat”, a afirmat Toni Greblă.

Vezi și: Alegeri prezidențiale 2024. Lista candidaților și regulamentul pentru români au fost publicate oficial

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult