TikTok a recunoscut că a eliminat o campanie de influenţare a votului în favoarea lui Călin Georgescu, însă abia pe 29 noiembrie. Compania de social media a fost interogată în faţa Parlamentului European pentru a răspunde acuzaţiilor potrivit cărora nu a gestionat în mod corespunzător conţinutul politic legat de alegerile prezidenţiale din România.
Reprezentanţii TikTok au dezvăluit că au eliminat două campanii care vizau alegătorii români şi o campanie cunoscută pe care o legaseră anterior de Sputnik, post de ştiri susţinut de Kremlin, şi care apăruse din nou pe platforma sa, potrivit Politico.
Toate aceste campanii au fost întrerupte vineri, 29 noiembrie – între primul tur al alegerilor prezidenţiale şi alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie.
Două tentative au fost lansate chiar din România, au declarat reprezentanţii TikTok. O reţea a încercat să îl promoveze pe Călin Georgescu, iar o alta a încercat să îl promoveze pe Mircea Geoană.
Reprezentanţii TikTok au adăugat că 66.000 de conturi false au fost şterse înainte de alegeri. Anterior, a fost eliminat un cont cu 299.000 de urmăritori legat de partidul AUR, a declarat Caroline Greer, director de politici publice la TikTok.
Greer a declarat că TikTok are 6.000 de moderatori de conţinut în Europa, inclusiv 95 care vorbesc limba română, împreună cu o companie parteneră de fact-checking.
„Ce naiba făceau în timpul alegerilor?”, a întrebat Dirk Gotink, europarlamentar din partea Partidului Popular European. Acesta a declarat la audiere că un candidat a avut 150 de milioane de vizualizări pe platformă, de trei ori mai mult decât oricare altul.
„Un candidat la alegerile prezidenţiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferenţial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic”, arată CSAT.
Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, spune că și-a luat shadowban pe TikTok, rețeaua care i-a adus un succes la care nimeni nu se aștepta în primul tur al alegerilor prezidențiale. Vizualizările filmulețelor sale au scăzut de la câteva milioane la doar câteva zeci de mii.
„Din păcate, contul principal de TikTok a intrat în shadowban, o formă de cenzură care a redus drastic vizibilitatea noastră – de la milioane de vizualizări, acum ajungem doar la zeci de mii.
Prin acest mesaj dorim să vă informăm și să vă invităm să rămâneți alături de noi. Mulțumim de susținere”, arată Călin Georgescu, pe canalul de Telegram “Implică-te și tu, Renașterea României”.
Georgescu, contracandidatul Elenei Lasconi în turul doi al alegerilor prezidențiale, susține că pagina sa de Wikipedia a fost modificată în repetate rânduri în ultima săptămână și face apel la simpatizanții săi să nu se lase păcăliți.
„ATENȚIE! Pagina de Wikipedia a fost modificată de zeci de ori în ultimele 7 zile! În momentul actual, pagina este plină de informații false și manipulatoare.
Aceasta este încă o tentativă eșuată de a decredibiliza adevărul și de a răspândi dezinformări. Noi nu ne lăsăm influențați de astfel de practici murdare! Fiți vigilenți, verificați informațiile din surse oficiale și independente!”, a scris Călin Georgescu, pe Facebook.
Candidatul independent la Preşedinţie Călin Georgescu, clasat pe primul loc în urma turuluii l al alegerilor prezidenţiale, declară că va desemna un prim-ministru care se prezintă cu o majoritate, dar un prim-ministru care în primul rând este pregătit moral, profesional. ”Şi, evident, putem negocia programul de ţară pe care sau prin care eu am fost ales”, a adăugat Geogescu, sublniiind că va aduce un guvern stabil.