Sunt vești excelente pentru părinții care au copii. Acești români ar putea primi cu până la 3.500 de lei mai mult pentru creșterea copilului, iar ajutoarele ar putea ajunge la 12.000 de lei lunar, în anumite condiții speciale, anunță Antena3.
Indemnizația pentru creșterea copilului ar putea ajunge la sume record. Cei mai mulți bani pe care părinții ar putea ajunge să îi primească sunt de până la 12.000 de lei, cu 3.500 de lei mai mult decât în prezent.
Pe de altă partea, cea mai mică indemnizație ar putea crește până la 1.800 de lei, cu 300 de lei mai mult decât este acum.
Totul este, în acest moment, la faza de proiect de lege. Deputații liberali care s-ai ocupat de prezentarea proiectului spre aprobarea Guvernului este intitulat „Nivelul actual reprezintă un factor descurajator”.
Ai mai putea citi: Ea este unica moștenitoare a imperiului Dedeman. Deși familia ei deține o avere în valoare de trei miliarde de euro, Karina este de nerecunoscut
În acest sens, proiectul de lege face referire la creșterea cuantumului maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului de la 8.500 de lei la 12.000 de lei.
„Inițiatorii amintesc că Guvernul a decis plafonarea indemnizației pentru creșterea copilului în luna august 2017, prin Ordonanța de Urgență nr. 82, iar de atunci, cuantumul maxim al indemnizației pentru creșterea copilului a rămas neschimbat, la valoarea de 8.500 de lei. În momentul prezentării proiectului, salariul minim brut pe economie era de 1450 de lei, iar rata inflației înregistrată în 2017 a fost de 1,3%”; mai anunță Guvernul.
La ora actuală, salariul minim brut pe economie este în valoare de 3.000 de lei. În acest sens, rata inflației de la începutul anului 2022 (octombrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 14,5%, potrivit Institutului Național de Statistică.
„Nivelul prezent al cuantumului maxim al indemnizației pentru creșterea natalității, raportat la cel al taxelor și impozitelor plătite de către cei care au salarii peste medie, reprezintă un factor descurajator.
Credem cu tărie că cine plătește taxe și impozite mari pe venituri din muncă trebuie încurajat și/sau încurajată și în ceea ce privește întemeierea unei familii, prin alocarea unei indemnizații corecte în raport cu contribuțiile personale plătite de-a lungul timpului către statul român”, potrivit expunerii de motive.